Китай освобождава 16 US стоки от допълнителни мита

Изключенията влизат в сила на 17 септември и важат една година

Икономика
13:20 - 11 Септември 2019
1715
Китай освобождава 16 US стоки от допълнителни мита

Китай обяви, че освобождава 16 типа американски стоки от допълнителните мита, които САЩ неотдавна наложиха на китайския внос. Това става, докато преговарящите за търговията на двете страни се готвят да се срещнат по-късно този месец, за да успокоят ескалиращия търговски конфликт.

Изключенията се отнасят за стоки, включващи някои антиракови лекарства и смазки, както за фуражи и рибни храни, съобщи американското министерство на финансите на уебсайта си.

Китай наложи няколко серии мита на американските стоки в отговор на американските мита, чието налагане започна последователно през юли и август м.г.

Изключенията влизат в сила на 17 септември т.г. и срокът им изтича на 16 септември догодина.

Списъкът с изключенията включва малък брой артикули в сравнение с над 5000 типа американски продукти, които са обект на допълнителни мита в Китай. Още повече, на най-големият американски внос в страната като соя и царевица още се налагат тежки допълнителни мита.

Двустранни срещи на ниво зам.-министри са очакват в средата на септември във Вашингтон. Те ще бъдат последвани от срещи на министерско ниво в началото на октомври в американската столица, в в които ще участват китайският вицепремиер Лю Хе, търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър и финансовият министър Стивън Мнучин.

В. "Саут Чайна морнинг поуст" съобщи, цитирайки анонимен източник, че Китай се очаква да започне да купува повече американски земеделски продукти с надеждата за по-добра търговска сделка със САЩ.

Но съветникът в Белия дом Питър Наваро охлади очакванията за следващите кръгове от търговските преговори, призовавайки инвеститорите, бизнеса и обществото да бъдат търпеливи за решение на търговския спор.