Китай разкритикува изявлението на Байдън за Си Цзинпин

САЩ
12:58 - 09 Февруари 2023
1979
Китай разкритикува изявлението на Байдън за Си Цзинпин

Китай разкритикува днес думи на американския президент Джо Байдън относно китайския президент Си Цзинпин, предаде Франс прес.

Става дума за изказването на Байдън в интервю за телевизия Пи Би Ес, че Си има огромни проблеми, особено в икономически план. 

"Това изявление е напълно безотговорно и нарушава основните правила на дипломатическия етикет", заяви Мао Нин, говорителка на китайското външно министерство. "Китай изразява своето силно недоволство и твърдо противопоставяне", каза говорителката на редовен брифинг.

Джо Байдън даде интервюто за Пи Би ЕС вчера.

"Намерете ми някой световен лидер, който да е готов да застане на мястото на Си Цзинпин... Аз не виждам такъв", изтъкна Байдън в интервюто за американската телевизия. "Този човек има огромни проблеми", сред които се откроява "една икономика, която не функционира много добре", каза американският президент, като отбеляза в същото време, че китайският лидер "има огромен потенциал".

Байдън каза още, че подкрепата на Китай за Русия е относително дискретна и че Пекин, противно на очакванията в началния етап след нахлуването на руските сили в Украйна, не се е ангажирал със стопроцентова подкрепа за Москва.

Според президента на САЩ неохотата на Пекин да подкрепи изцяло Москва е свързана с нежеланието на Си Цзинпин Китай да попадне под ударите на тежки икономически санкции, както се случи с Русия.

"Обадих му се миналото лято, за да му кажа: Това не е заплаха, просто наблюдение - виж какво се случва на Русия", разказа Байдън пред Пи Би Ес.