Китай се тревожи за световната икономика заради санкциите срещу Русия

Преди дни Пекин отказа да се присъедини към финансовите санкции, наложени на Москва

Русия
15:25 - 08 Март 2022
2504
Китай се тревожи за световната икономика заради санкциите срещу Русия

Китайският президент Си Дзинпин предупреди, че санкциите срещу Русия "ще окажат въздействие върху стабилността на глобалните финанси, енергетиката, транспорта и веригите за доставки и ще повлекат надолу световната икономика".

Той направи коментара си по време на видеосреща с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц в Пекин, съобщават китайските държавни медии.

Си определи ситуацията в Украйна като "тревожна" и заяви желанието на Пекин да поддържа комуникация и координация с Франция, Германия и Европейския съюз, както и "да играе активна роля с международната общност" за "съвместна подкрепа на мирните преговори между Русия и Украйна" и да помогне на страните да "преодолеят трудностите" и да постигнат мирно решение на кризата.

Приоритетът е да се избегне ескалация на напрежението и дори излизане извън контрол, подчерта китайският лидер.

Той посочи, че всички страни, засегнати от събитията в Украйна, трябва да търсят "обща, всеобхватна, съвместна и устойчива концепция за сигурност".

Войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари, предизвика международно осъждане, доведе до безпрецедентни финансови санкции срещу Москва и стимулира напускането на глобални фирми от Русия. Западът също така наложи строги ограничения за износ на ключови технологии към Русия.

По данни на глобалната база данни за мониторинг на санкциите Castellum.ai Русия вече е най-санкционираната страна в света заради войната с Украйна.

Преди дни Пекин отказа да се присъедини към финансовите санкции, наложени на Русия от САЩ и европейските правителства.

Китай е важен клиент на руски петрол и газ и е единственото голямо правителство в света, което отказа да разкритикува нападението на Русия срещу Украйна.