Клошар, починал от COVID-19, изтеглил над 18 млн. лв. за "Хемус"

На Красимир Митриков му били обещани 20 000 лв., но той не ги получил

Общество
16:28 - 18 Ноември 2021
2288
Клошар, починал от COVID-19, изтеглил над 18 млн. лв. за "Хемус"

Малоимотният Красимир Митриков от монтанското село Златия е успял да изтегли над 18 милиона лева от парите за лот 5 на автомагистрала “Хемус“, а по-късно е починал от Covid-19. За услугите му били обещани 20 000 лв., които той не е получил.

Това показва разследване на сайта за разследваща журналистика Bird и врачанската медия "Зов нюз" за източените 60 милиона лева за строителството на магистрала "Хемус".

За тях съобщи вътрешният министър Бойко Рашков преди първия тур на президентските избори. По-късно заместник-началникът на ГДБОП Любомир Николов уточни, че накрая парите стигат до един обикновен човек, който обаче не е задържан и разпитван.

Софиянецът Георги Шкендов, който е ММА боец, е изтеглил други над 11 милиона лева от името на други две фирми.

В първата си част на разследването Bird пише, че две лица, които са свързани с политически партии също са теглили огромни суми кеш от парите за магистрала “Хемус”. Това са Тома Янков от Мездра, който е шеф на младежката структура на ДПС и Данаил Георгиев от Лом, който е водач на листа на партия "Евророма" в дунавския град. Те са имали пълномощни да оперират със сметките на две фирми, регистрирани на малоимотни лица и получили 25 милиона лева от общо 56 милиона лева преведени като аванс на “Водно строителство – Благоевград” АД от държавната “Автомагистрали” ЕАД.

Парите са минали през дружеството “Бул Строй Груп ИГ”, което е било собственост на Методи Бачев, който беше неформалния шеф на строителната фирма “Агромах”, която днес се казва "Грома Холд" и също получи аванси за строителството на магистралата.

Методи Бачев нашумя през 2016 г. с "пиянска" обида към Бойко Борисов, а при посрещането на новата 2020 година се оплака, че кметът на Симитли иска да го убие. Няколко месеца по-късно - през юни 2020 г., 47-годишният Бачев почина след планова операция на носа в "Пирогов". По неофициална информация след като излязъл от упойката, получил масиран инфаркт и издъхнал.

В схемата за източването на 60-те милиона лева са използвани общо 5 фирми и четирима пълномощника. Едни и същи адвокати са обслужвали вписванията за трите фирми в Търговския регистър.