Ключовите избори за Орбан ще бъдат през април

Орбан и партията му ще се изправят срещу опозиционна коалиция от шест партии

ЕС
11:52 - 12 Януари 2022
1306
Ключовите избори за Орбан ще бъдат през април

Унгария ще избира нов парламент на 3 април, стана ясно от решение на президента Янош Адер. Битката ще е между управляващата партия "Фидес" на дългогодишния премиер Виктор Орбан и обединената опозиция, пише Политико.

Очаква се вотът, който ще се проведе в момент на силни противопоставяния между Будапеща и Брюксел, ще определи дали Унгария ще има по-силна насоченост към ЕС или ще се приближи още повече до Москва и Пекин.

Орбан и партията му ще се изправят срещу опозиционна коалиция от шест партии, която избра консервативния политик Петер Марки-Зай за свой общ кандидат за министър-председател.

През изминалите месеци някои социологически проучвания поставяха "Фидес" и опозиционния алианс на близки нива по рейтинг, въпреки че в края на 2021 г. изглеждаше, че опозицията губи точки. Обединението, който обхваща от либерални групи до десни партии, е изправено пред редица предизвикателства, сред които вътрешни разделения и неравнопоставеност по отношение на достъпа до медии и финансиране.

Въпреки това лидерите на опозицията обещаха да загърбят различията си в опит да победят Орбан, който е обвиняван в подкопаване на демократичните норми и независимите институции на Унгария.

В същия ден, в който се провеждат изборите, унгарците ще гласуват и на спорен референдум, иницииран от правителството, относно правата на ЛГБТ+ общността. Този ход следва одобрението през миналата година на законови промени, ограничаващи изобразяването на ЛГБТ+ идентичности за лица под 18 години, което предизвика широко възмущение в цяла Европа.

Преди изборите унгарското правителство обяви повишаване на минималната работна заплата, ръст на пенсиите и замразяване на лихвените проценти по ипотечните кредити. Междувременно опозицията разкритикува начина, по който Орбан е подходил към пандемията от коронавирус, и обеща, че ще се бори с корупцията.