Кмет откри 30-годишно съкровище

Жителите на италианския град Марино трябва да решат какво да се направи със златото

Свят
12:40 - 07 Август 2020
3208
Кмет откри 30-годишно съкровище

Властите в италианския град Марино неочаквано откриха истинско съкровище – 50 малки слитъци злато, които са съхранявани в банков сейф от 1990 г., сподели кметът Карло Колица.„Признавам, че когато отворих двете картонени кутии, пълни със злато, се почувствах като момче, открило пиратско съкровище. Това беше голяма, но приятна изненада“, разказва той пред РИА "Новости."

Откритото злато има необичайна история, свързана с домакинството на Италия на световното първенство по футбол през 1990 г. Златото за първенството било отлято именно в Марино, където тренирал италианският отбор. Тогавашният ръководител на местната администрация Джулио Сантарели решил да проведе силна ПР кампания.

По поръчение на кмета били отлети 50 кюлчета злато проба 750, всяко с тегло 25 грама. Сантарели възнамерявал лично да връчи златото на футболистите, треньорите и техническия екип по време на тържествена церемония в общината.

Треньорът обаче бил непреклонен, заявил, че футболистите не може да се отклоняват от тренировките си и отказал да участва в подобна акция.

В крайна сметка ценните подаръци не били връчени и били прибрани на съхранение в местна банка в сейф на името на кметството. Твърде вероятное никой да не е знаел за случая, докато неотдавна 85-годишният вече Сантарели не разказал за него в интервю за местен вестник.

Колица признава, че не приел съвсем сериозно думите на своя предшественик, но все пак поръчал на екипа си да открие документацията по случая, за да разберат, каква е историята. Оказало се, че такава липсва. Тогава се обърнал за съдействие към местния банков клон на Banca di Credito Cooperativo, където се оказало, че такъв сейф действително имат.

„Това беше поразително. Бях избран за кмет на града преди 4 години, но никога даже не бях чувал тази история“, споделя той.

В крайна сметка сейфът бил отворен в присъствието на служители от банката, като всичко е било заснето на видео. В двете картонени кутии имало 50 бели кутийки със златни слитъци, на всеки от които е било гравирано името на човека, за когото е бил предназначен подаръкът.

Кметството публикувало видеото в социалните мрежи и предложило на гражданите да решат, какво да правят с 1,25 кг злато.

Жителите на Марино имат право да изберат дали да подарят слитъците на някогашния звезден отбор на Италия или да го продадат и да използват парите за развитие на градската инфраструктура или за нуждаещи се граждани.

По оценки на сегашните цени на златото, общата сума за него се изчислява на около 50 000 евро.

През септември ще се проведе местен референдум, на който жителите на Морино ще гласуват как да бъде решен този въпрос.