Кметът на Банкя не знаел за съществуването на незаконния хоспис

Общината не била уведомена за проверките

Актуални новини
09:06 - 15 Август 2024
1517
Кметът на Банкя не знаел за съществуването на незаконния хоспис

След пожара в старческия дом в Банкя - какво е състоянието на пострадалите? В сряда в ранния следобед избухна пожар в триетажната сграда. Един човек загина. Две жени са обгазени и прегледани на място. Друг пациент с изгаряния е транспортиран в болница.

Кметът на Банкя Рангел Марков обясни, че на етажа, на който е пламнал пожарът, има старчески дом. Едната стая и коридорът са изгорели, пожарът е овладян почти веднага.

Марков каза, че за съществуването на старческия дом от общината са разбрали в сряда. „От вас разбирам, че е имало проверки, за които ние не сме били уведомени. Това не е нормално. Истината е, че домовете са на лицензионен режим, който е издаван от Социалното министерство и те са тези, които контролират тяхната дейност”, допълни той.

Марков посочи, че сградата е обект на културата, но е частна сграда.

Пред екипа на Нова тв говориха и свидетелите, подали сигнала за пожара. „Томислав, който е на 10 г., ми каза: „Тати, нещо дими”. Аз обърнах колата, паркирах и веднага се обадих на 112, след което не по-късно от минута и половина имаше няколко полицейски патрулки и пожарна”, каза очевидецът.

Обектът е работил без лиценз. Това е установено при проверка на Агенцията за качеството на социалните услуги, извършена в края на юни 2024 г. по сигнал на друга администрация, съобщи Министерството на труда.

Агенцията за качеството на социалните услуги са извършили проверка със съдействието на СДВР. Тогава е установено, че в дома пребивават 11 души със здравословни проблеми.

От Агенцията са изпратили сигнал до всички компетентни органи, включително МВР и прокуратурата, за нелегалната дейност на обекта, който не е социална услуга по смисъла на закона. Съгласно нормативните разпоредби тя няма правомощия да спира дейността на фирми, които работят без лиценз.