Наглост: Кметица плати цица с общински пари

Градоначалникът на Козлодуй е възстановила в хазната 76 000 лв., изхарчени за козметични процедури и гащи

Топ
21:44 - 07 Август 2024
5204
Наглост: Кметица плати цица с общински пари

Проверка на Сметната палата е установила, че от бюджета на Община Козлодуй са похарчени 50 000 лева за козметични процедури, бельо, козметика и други стоки и услуги, които не са свързани с дейността и функцията на местната управа. 

В одитния доклад е посочено, че кметът Маринела Николова е възстановила неправомерно изразходваните средства. 

Одитът на Сметната палата обхваща двегодишен период с начало 2021 година. Установено е, че същата година срещу ордери от касата на Община Козлодуй са изплатени близо 670 000 лв. От тях - за изразходването на 76 000 лева, са установени нередности. 

Например, близо 5000 лв. са платени срещу касови бележки от чужбина, които не са легализирани, и са покрити разходи за нощувки без заповед за командировка.

Най-драстичното нарушение, установено при проверката, е за стоки и услуги, които не са свързани с дейността и функцията на общинската управа. Те са за над 50 000 лв. От касата на община Козлодуй е плащано срещу фактури от клиника по естетична и пластична хирургия в София, за дрехи, бельо, козметика и други артикули.

Според източник на Lupa.bg, кметицата си е направила 2 пластични интервенции - за повдигане на бюста, и за ботокс на лицето, с пари от общинската хазна. Няколко месеца по-късно, очевидно предусещайки скандала, сумата е възстановена от клиниката по банков път, а Маринера Николова е погасила фактурата с лични средства.

В доклада на Сметната палата е посочено, че в местния бюджет сумата за тези разходи е за сметка на намаленото финансиране на общинските дейности.