Кметът на с. Караполци: Изсякоха 40 дка борова гора, през 1928 г. дедите ни са я поливали с кофи

Личности
12:57 - 20 Октомври 2020
10810
Кметът на с. Караполци: Изсякоха 40 дка борова гора, през 1928 г. дедите ни са я поливали с кофи

Поредната варварщина в горите в името на бързото забогатяване! Над 40 дка борове в подножието на Средна гора, посадени от предците на жителите на с. Караполци, общ. Елин Пелин, са били изсечени до корен без никакво обяснение, алармира кметският наместник Ангел Бонев пред репортер на Lupa.bg.

Безобразието е сторено от „Общински гори – Елин Пелин“, обясни Ангел Бонев.

„Тази гора от общо 120 декара е била обявена за семенен участък, което означава, че има качества и в нея сечта е абсолютно забранена. Не успяхме, обаче, да установим кой и кога е сменил статута, коя година е сменен, за да не е семенен участък и да може да влязат резачките”, ядосва се кметът.

Според местните статутът е сменен така, че гората да стане мишена на дървосекачите, преди десетина години, но не се знае по чие предложение.

„Явно на Общинското горско предприятие в Елин Пелин”, предположи кметът на с. Караполци.

От думите му стана ясно, че в за около 2 месеца, до юли 2020-а, поне 1200 кубика на площ от 40 декара борова гора е била изрязана и извозена в неизвестна посока.

„Тази гора е засадена изкуствено от нашите предци през 1928 г.. Понеже годината била сушава, хората са носели вода в делви, бъчви и кофи от селото до планината, за да полеят борчетата, за да се прихванат. Сега я изрязаха без никакво обяснение”, ядосва се Ангел Бонев. Проверката на Lupa.bg, показа, че Караполци е село, което фигурира в турските регистри през 1396 година при падането на София под турско робство.

Оказа се, че обезлесения участък се е водил към държавния горски фонд. „Беше държавна, доказахме че е общинска. Водиха се дела, куриозното е, че ги загубихме, имаше голям натиск. Представете си, че с нашия казус се занимаваше бившият шеф на Съюза на съдиите Нели Куцкова?! Накрая от горското стопанство се отстъпиха, направихме заменка, оттам взеха държавна гора и ни върнаха тези 120 декара”, обясни кметът на с. Караполци.

„През 2013-а или 2014-а пак имаше сеч, не сме сигурни дали не е в същия участък. Според наредба №8 от 5 август 2011 г. трябва да минат 10 години, за да се извърши нова сеч в един и същ участък, за да може гората да се възстанови. Това очевидно също не е спазено”, констатира Ангел Бонев.

Престъпленията обаче продължават – в документите е записано, че от гората над Караполци са добити 1200 кубика, но такъв добив не отговаря на нормативните документи, защото е много повече от допустимото.

„Стигна се до проверки, спираха сечта, пак започваха. И друго - изсечените дървета не стана ясно къде отидоха, не ни казаха нищо, дървен материал, раснал 90 години, беше нарязан на метровици, на по 1,30 м, съмняваме се, че има ощетяване на общината”, вдига рамене кметският наместник на Караполци.

В крайна сметка се вдигнал голям шум и общинското горско предприятие „Общински гори – Елин Пелин“ просто изоставили над 100 кубика отрязани борове направо на терена. „В момента ги гризат короядите, боровете са в гората”, не скри Ангел Бонев.

Сечта, освен всичко друго, оставила и видими следи - над 600 линейни метра незаконни просеки лъщят над селото в общ. Елин Пелин.

„От общинското предприятие казаха, че имат разрешително, но има и протоколи от Регионалното управление на горите, в които може да се види какви са нарушенията”, обясни управникът на софийското село.

На въпрос каква е щетата, на колко се оценява изсечената гора, Ангел Бонев призна: „Не знам. Гората е няколко вида – дребна, средна, едра, за дърва, никой не каза колко струва, защото никой не казва като каква е оценена. По пъновете трябва да личи горската марка, на много места обаче я няма”, чуди се Ангел Бонев.

„Прокуратурата знае за случая, преди няколко дни взеха показания, нещо се прави по случая. Окръжната прокуратура дори върна определението на обвинителя от Елин Пелин, според когото нямало нарушение при тая сеч. Окръжният прокурор обаче реши, че има какво да се доизясни по казуса. Сечта е спряна вече три месеца, периодично проверяват от РУГ дали се сече”, завърши кметът на елинпелинското село.

Снимки: Фейсбук страницата на с. Караполци