КНСБ хока кабинета – не зачитал трудови права на стотици граждани

Позицията на правителството е враждебна към пазара на труда

Новини
12:28 - 25 Март 2019
1666
КНСБ хока кабинета – не зачитал трудови права на стотици граждани

„Управляващите трябва да си припомнят, че който сее вятър, ще жъне бури и че социалната среда не е блато, та да „джапаш в него с ботуши в името на нечии егоистични интереси”, заяви Чавдар Христов на брифинг в централата на синдиката.

Откакто съществува Кодекса на труда, правото на отпуск е производно от придобития трудов стаж. Това каза на пресконференция главният секретар на КНСБ Величка Микова, цитиран от news.bg. Според синдикатите чисто в правен аспект проблемите са такива, че не може периодът на незаконно уволнение да се счита за трудов стаж, без да се зачитат правата на отпуск.

На фона на кризата за работна сила, бизнесът е променил отношението си към уволнението, смята зам.-председателят Чавдар Христов, но колкото и малко да са работниците, позицията на правителството е все така враждебна към пазара на труда и създава опасност за извоювани от години придобивки, които са залегнали в българското законодателство.

От КНСБ искат да се даде възможност да се обсъди въпроса и мненията на синдикатите да бъдат присъединени към позицията на правителството.

Христов изтъкна, че тезата за майчинският отпуск е близка до тезата за трудовия отпуск.

Твърди се, че по време на майчинство си в отпуск, следователно жената не би следвало да има право на платен годишен отпуск за времето, през което ползва отпуск по майчинство. При отпуск по майчинство не се отчита, че конституцията възлага на родителите отговорността за отглеждането и възпитанието им до определена възраст. Щом държавата следи през различни закони това, тя може дори да ти отнеме детето. Това не е ли водене на работа по заръка на държавата, пита Христов. Майките не почиват в смисъла на състоянието и поведението на лицето, когато е в отпуск. Бизнесът обаче не отчита, че работата на майката е 24 часа, без почивка.