Княз Кирил: Правителството на баща ми беше добро, защото не страдаше от зависимости

Синът на царя се изповяда пред... жената на зевзека Андрей Арнаудова

Личности
17:35 - 22 Април 2023
5879
Княз Кирил: Правителството на баща ми беше добро, защото не страдаше от зависимости

Княз Кирил, второродният син на експремиера Симеон Сакскобургготски, даде пространно интервю за БНТ - както за политическата роля на баща си в началото на новото хилядолетие у нас, така и за актуалната си визия за обстановката в България. Изповедта, обхващаща дори детските му години, бе изтръгната не от някой от опитните публицисти на обществената медия, а от бившата баскетболистка и риалити звезда - съпругата на зевзека Андрей Арнаудов Емануела Толева. 

"Израснах в къща, която носеше много от българския дух, кухнята, която ядяхме, беше българска, по стените имаше български картини, езикът, който се говореше у дома, беше български, но все пак в Испания с детегледачка германка. Докато растях, приближените на моя баща говореха предимно испански.

У дома си говорехме също и на испански или на немски, а с приятелите от френския лицей, в който и моят баща също е учил – на френски. Прекарвахме ваканциите си предимно извън Испания. Често в Португалия, където живееше моята баба Царица Йоана. И така, аз не получих типичното испанско възпитание", разкава той на чист английски език пред развълнуваната Толева. 

Негово височество признава, че говори български, но съвсем малко. Образованието пък е било основният приоритет за него в семейството. 

"Веднага щом завърших френския лицей, заминах да уча в университет в САЩ, затова и първата ми работа беше в Ню Йорк, след което компанията, за която работех, ме премести в Лондон. И така се озовах тук, мислейки си, че ще поработя тук 2-3 години, а се оказаха вече 30. Първата ми работа беше на Уолстрийт. Това беше съвсем първото ми подобно преживяване, облечен в костюм, започвайки кариерата си… Все още помня първия си ден на работа", разказва още княз Кирил Преславски. 

От думите му става ясно, че разлика от много български деца, неговите ранни години са били осигурени и наситени и с много спортни тренировки, и с възможност да се докосне до високото изкуство. 

На въпроса защо не е продължил да се занимава с политика, след краткия период, в който бе съветник по икономическите въпроси на президента Петър Стоянов, Кирил Сакскобургготски оговаря, че да наблюдава въвеждането на много от правилата на прехода в зората на демокрацията в България му е донесло положителен опит.

"Периодът сам по себе си беше чудесно време да се включа. Когато моят баща пое правителството, стана ясно, че няма да работим заедно, това беше негово решение, което аз смятам за правилно. Например, както президентът Тръмп и дъщеря му, която му помага. Това сякаш не беше правилният подход и днес, все още мисля така. Отделно от това, политиката не е моето призвание. Бих го правил от академична гледна точка, от алтруистична гледна точка, но не и като професия. Това беше хубав опит за мен, но винаги съм знаел, че е нещо временно. Предпочитам да се фокусирам върху работата в моята сфера и другите си интереси", добавя той. 

А в ретроспекция дали одобрява управлението на баща си като премиер в България между 2001 и 2005 г., синът му отвръща, че този мандат е имал и недостатъци. 

"Правителството, ръководено от баща ми, не обслужваше определени чужди изисквания и нямаше наложени рестрикции и ограничения, не беше част от машина, задвижвана от вече съществуващи партии и политици.

Той дойде с нови идеи, група от свежи, нови хора, глътка свеж въздух, екип от големи професионалисти, които се захванаха за работа с потенциал за прогрес. Това е позитивната страна на управлението", твърди князът. 

Икономистът заявява, че е "за" скоростното приемане на България в Еврозоната и прави прогнози, че криза като световната от 2008-2009 г. не се задава.