Коалицията се споразумя: 24 май най-вероятно ще стане национален празник

Новата дата била идея на премиера акад. Николай Денков

Политика
16:55 - 28 Юли 2023
3633
Коалицията се споразумя: 24 май най-вероятно ще стане национален празник

Най-вероятно ще се постигне общо решение 24 май да стане национален празник, вместо 3 март. Това съобщи съпредседателят на “Демократична България“ Атанас Атанасов в петък в интервю пред Би Ти Ви. Според източник на Lupa.bg, вече е постигната договорка между депутатите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за новата дата. За смяна на датата настоявал най-вече премиера акад. Николай Денков, научи още репортер на Lupa.bg.

“Трети март си остава официален празник, но не национален вече. Да, ние търсихме тази дата, която обединява всички българи. Българският национален празник трябва да стъпва на нашата национална идентичност, върху образованието, върху науката и върху българската азбука кирилицата“, каза Атанасов.

По думите му “3 март“ е разделял обществото, а “24 май“ ще го обедини.

Депутатът обясни, че вече са готови общите предложения за промени в конституцията на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС. В момента се събират подписите от трите групи, за да бъде внесен проекта в деловодството на парламента. Част от промените включва напълно нов начин при формиране на служебните правителства, което намалява значително влиянието на президента, съдебна реформа и промяна на националния празник.

Депутатът коментира още, че е подготвен проект за общ протоколза функциониране на парламентарното мнозинство, който трябва да бъде подписан от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Атанасов каза, че има нужда да се изясни начинът, по който се взимат решенията в управляващото мнозинство. “Трябва да има предварително обсъждане и търсене на консенсус за политики между първите две сили, за да може да минават по-бързо и по-лесно“, каза той.

Според него парламентът е проявил политическа воля и политическа мъдрост при гласуването на държавния бюджет, за да може държавата да влезе в нормален ритъм на управление. “Приемането на бюджета е един добър политически сигнал за управлението на държавата“, каза той.

По-късно в петък за новия национален празник говори и Кирил Петков. "Много съм щастлив, че с ДПС се обединихме, че националният празник трябва да е 24 май", заяви бившият премиер и един от лидерите на "Продължаваме промяната".

"Искам моите деца и всички деца да знаят, че сме просветители", добави той, говорейки какво сме дали от културна гледна точка на Европа и че това следва да е нещото, с което се гордеем най-много.

"24 май не е просто празник - залагаме идеология за бъдещите поколения през просвета, образование и култура", добави Петков, обяснявайки, че това е "базова идеология в Конституцията". "Искаме да заложим сериозно подобрение на резултатите от матурите", подчерта Христо Иванов, който определи случващото се там като "погром": Слаб 2 на матурите получиха всички ученици в училище в област Добрич При въпрос защо да няма референдум за 24 май, Атанас Атанасов коментира, че се предлагат промени в Конституцията, а референдум се организира по параметри, заложени в закона.