Кой е наследникът на Солеймани?

Есмаил Гаани пое юздите на елитните сили "Ал Кудс", част от Революционната гвардия на Иран

Свят
15:43 - 06 Януари 2020
3147
Кой е наследникът на Солеймани?

След две десетилетия, в които беше дясната ръка на висшия ирански генерал Касем Солеймани, Есмаил Гаани пое юздите на елитните сили "Ал Кудс", които са част от Революционната гвардия на Иран.

Роден в Машдад, 61-годишният бригаден генерал Есмаил Гаани получава военната си подготовка в Академията за офицери "Имам Али" в Техеран. Той се присъединява към Иранската революционна гвардия в началото на 20-те си години и служи в различни подразделения, преди да бъде назначен за командир на дивизия Наср-5 и след това в 21-ва дивизия Имам Реза по време на войната между Иран и Ирак в периода между 1980 и 1988 г.

Точно след войната той е назначен от тогавашния командир на Иранската революционна гвардия Мохсен Резай за заместник-командир на сухопътните сили на гвардията в родния му град Машдад, където той направлява бруталните репресии срещу протестиращи през 1992 г.

Той е назначен за заместник-командир на силите "Ал Кудс" през 1997 г. приблизително по същото време като Солеймани, а освен това като заместник по разузнаването в Съвместния началник щаб на Революционната гвардия през годините отговоря за финансовите помощи за прокси групировки като "Хизбула" и други терористични групи в Африка.

През 2012 г. финансовото министерство на САЩ по времето на президента Барак Обама обяви за терористи трима членове на Иранската революционна гвардия, включително Гаани.

Като упражняващ финансовия надзор около доставките на оръжие на "Кудс", Гаани е подозиран, че стои зад пратка с оръжие с товарен самолет на иранската авиокомпания за товарни превози Yas Air за Сирия, в която е имало автомати АК-47, картечници, боеприпаси, гранати, части за минохвъргачки и ракети.

В допълнение към оръжията работата му по финансирането на операциите на "Кудс" по целия свят също е била причина за обявяването му за терорист от САЩ.

Като заместник на Солемани през последните 20 години той е познато лице сред съюзниците на Иран в целия свят. Гаани на няколко пъти е пътувал в чужбина, включително Гамбия, Боливия, Венецуела и Афганистан, когато бригадата "Фатемиюн" беше в пика на своята дейност.

Хиляди афганистански бойци от бригадата "Фатемиюн" бяха изпратени в Сирия, за да се борят за режима на президента Башар Асад. В края на декември членове на 15-хилядната бригада пуснаха видео недалеч от израелските Голански възвишения, заплашвайки еврейската държава, че това е тяхната "крайна цел".

Въпреки че има далеч по-малко харизма от предшественика си, той пое водеща роля по фронтовите линии, подобно на Солеймани, и е смятан за приближен с аятолах Али Хаменеи, който смята, че Гаани ще успее да гарантира приемственост.

Преди погребалната церемония за Солеймани в Техеран днес Гаани обеща да продължи пътя му "със същата сила" и да работи за премахването на присъствието на САЩ в Близкия изток.