Кой е по демократ: Ще катурне ли Радан ген. Атанасов?

Новини
15:15 - 28 Януари 2022
4853
Кой е по демократ: Ще катурне ли Радан ген. Атанасов?

Докато ДБ разочарова с нулева интрига при избора на „нов” лидер и отсега е ясно, че това ще е подалият оставка Христо Иванов, в ДСБ ври и кипи 10-ина дни преди битката за водач. Засега, неофициално се очакват двама конкуренти на ген. Атанасов за пост №1 в партията - Радан Кънев и шефката на ДСБ „Лозенец” Елена Спасова, която още преди около месец отсече, че се кандидатира за пост №1.  

Вече две организации издигнаха кандидатурата на Радан Кънев за поста на ген. Атанасов и по всичко личи, че в партията хич не са на едно мнение кой да вее знамето на тъмносините оттук-нататък. Своя глас "за" Радан даде и зам.-шефката на партията Цецка Бачкова. 

Някогашният председател на ДСБ, сега евродепутат, бе издигнат от структурата на партията в Бургас, а вчера и в Сливен. Голяма част от костовистите са категорични, че Атанасов се оказа слаб лидер, а Радан е човекът, който може да изправи ДСБ на крака след погрома на парламентарните избори.

Затова и са катеторични, че Кънев е спешно необходим тук, е не в Брюксел. Радан Кънев, според голяма част от тъмносините, е човекът с най-висок авторитет сред съпартийците си, доказал е принципност и високо ниво и в собствената си партия, и на чужда територия. Радан винаги е готов да се бори за кауза, без да се страхува, че може да се окаже без гръб зад себе си, категорични са привържениците му.

В същото време, феновете на генерала, които не са особено много, имат силен аргумент -че е успял да постигне пълно разбирателство с лидера на ДаБг, което е повече от важно за коалицията.

„Радан е остър камък, много е възможно да влезе в конфликт с Христо Иванов, защото той няма да е човекът, който ще се съгласява с всичко и ще търпи заповеди.”, категорични са тъмносини.

И припомнят за разрива между Иванов и Радан Кънев преди години, през 2016-а, когато в качеството си на лидер, Кънев изтегли ДСБ от Реформаторския блок и властта в знак на подкрепа след оставката на бившия правосъден министър. Вместо да получи благодарност обаче, ДСБ бе категорично отрязано за коалиция за парламентарните избори от ДаБг, което доведе до пълна катастрофа десницата. 

Сегашният председател на ДСБ Атанас Атанасов подаде оставката си след слабите резултати на изборите. На изборите на 11 юли ДБ събра 12.64% от гласовете за парламент, а през ноември резултатът падна до 6.37%.Оставка подаде и лидерът на ДБ Христо Иванов, но той ще бъде преизбран утре, след като се оказа единственият номиниран.

Тъмносиният генерал още през ноември оповести, че отново ще се кандидатира за поста. Другият известен вече претендент е дългогодишният шеф на ДСБ-"Лозенец" Елена Спасова. Тя обяви на 2 декември във Фейсбук профила си, че ще се кандидатира за поста. "Знам как трябва да изглежда тази партия и знам как трябва да се управлява. Не, не искам да съм депутат. Знам какво не трябва и кое трябва. Знам, че е тъпо да нямаш смелост да свикаш събрание и да, аз ще го свиквам редовно", обеща тогава тъмносинята активистка.