Кой как приема Мария Габриел като премиер?

ПП-ДБ твърдо против кабинет на ГЕРБ, останалите партии хвалят еврокомисарката, но са уклончиви дали ще я подкрепят

Политика
12:15 - 10 Май 2023
6097
Кой как приема Мария Габриел като премиер?

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов официално обяви тази сутрин, че партията издига еврокомисар Мария Габриел за премиер на евентуално правителство с мандата на ГЕРБ-СДС. Парламентарно представените партии реагираха разнопосочно на новината, която всъщност стана известна още вчера. От 7 юли 2017 до 1 декември 2019 г. Габриел е еврокомисар за цифровата икономика и общество в Комисията „Юнкер“. След това става еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта в Комисията „Фон дер Лайен“.

От ПП-ДБ отново заявиха, че няма да подкрепят кабинет на ГЕРБ.

“Нямаме сериозни различия по законодателната и управленската програма, имаме различия в това кой трябва да управлява държавата, ние многократно заявихме, че това не е ГЕРБ”, заяви Даниел Лорер от Продължаваме Промяната.

“Мария Габриел не е единственият човек в ГЕРБ, който изпълнява задълженията си по правилния начин, но въпросът е принципен. Ние сме дали заявка, че първият мандат няма да мине поради липсата на доверие в цялата партия, а не в отделни индивиди, следователно няма да предлагаме наши кандидати за министри”, каза още Лорер.

“ГЕРБ имат възможността да ни контролират през втория мандат. Нашето основно обещание е да не допуснем представители на ГЕРБ на тези избори в правителствената власт”, подчерта отново депутатът от ПП. 

От "Има такъв народ" коментираха, че Мария Габриел е с добра визитка в Европа, но това нищо не означава, тъй като още ИТН не е получила покана за разговор.

Подкрепата за ГЕРБ минава през задълбочени разговори за програми и приоритети”, заяви Станислав Балабанов от ИТН.

“Надяваме се да се създаде кабинет на споделените отговорности, за да може най-сетне държавниците да изведат българските граждани от кризите”, каза още Балабанов.

“Ако първият мандат не е успешен, вторият няма да е успешен така или иначе, ние сме готови да получим третия мандат, ако това се случи тогава ще кажем какво според нас трябва да се случи”, поясни още Балабанов. 

"Наблюдаваме симулиран опит за съставяне на правителство, заяви в кулоарите на парламента председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов по повод номинирането на Мария Габриел за министър-председател с мандата на ГЕРБ-СДС.

Няма никакво значение кой ще бъде кандидатът за министър-председател, важно е каква политика ще следва той. Няма промяна в политиката нито на ГЕРБ, нито на другите политически сили, в този ред на мисли няма да коментираме Мария Габриел, кандидатурата няма значение”, добави той.

“Борисов направи поредната грешка. Предложихме да има лидерска среща, на която да се уточнят най-важните приоритети. Ако постигнем съгласие, след това да си поставим разумни срокове за изпълнение. Едва тогава вече да търсим премиера и министрите”. Това заяви пък лидерът на БСП Корнелия Нинова.

“Ние получихме покана за среща утре с Мария Габриел, ще отидем на тази среща”, каза още тя.

“Ние очакваме ГЕРБ да сложат ред в хаоса. Първо трябва да изясним всичко останало и вече след това правим тридневно допитване в партията и даваме отговор дали ще участваме в кабинет”, уточни Нинова. “Сложи задачите, сроковете и вече след това ще говорим за министри”, подчерта отново лидерът на БСП. 

“Вече имаме една стъпка напред за последните две години и половина. От страна на ДПС можем да кажем, че очакваме да получим покана от ГЕРБ, ако получим такава ще се отзовем. Да видим какво ще предлагат и след това вече ще се включим в разговорите и ще се говори за министри”. Това заяви Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС.

“Това е правилният подход, ако така се реагираше и в предишните парламенти, то щеше да се произведе нещо по-успешно”, каза още той.

Очакванията ми за съставяне на редовно правителство са особено големи, каза от своя страна служебният министър-председател Гълъб Донев. „Ние вече знаем името на кандидата за министър-председателя. Надявам се до края на седмицата да знаем и имената на кандидатите за министри”, каза Донев. 

„Доколкото познавам Мария Габриел мисля, че това е един добър, премислен избор. Дълги години e еврокомисар, с изключително отговорни ресори”, подкрепя я Гълъб Донев.

Той каза, че не може да коментира дали настоящи министри от неговия кабинет биха участвали в кабинет на ГЕРБ. Донев каза, че това би бил техен избор.

Приветстваме топло номинацията на Мария Габриел за кандидат за министър-председател на България. Това написа в Twitter председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер по повод номинацията на еврокомисаря за премиер у нас.

"Тя има опита и международния авторитет, за да преодолее политическия застой в София. Даваме пълна подкрепа за нашите сестрински партии ГЕРБ-СДС при поставянето на интересите на страната на първо място", пише още Вебер.