Кои са най-изненадващите шампиони в английския елит?

Титлата на Лестър от 2016-а остава нещо епохално

Спорт
14:44 - 10 Януари 2024
2510
Кои са най-изненадващите шампиони в английския елит?

Приказките на по-скромните тимове обикновено се пишат в турнирите за Купите. Но не веднъж и два пъти сме ставали свидетели на чудеса, изразяващи се в това отбори, които предварително никой не е слагал в сметките, да триумфират в най-силните първенства.

А, може би, най-конкурентното от всички на Стария континент - Висшата лига, също не прави изключение.

Припомняме най-невероятните шампиони на Англия в по-новата история на футбола.

Дарби Каунти (1971/72)

Брайън Клъф и Питър Тейлър поемат Дарби Каунти през 1967 годин, като "овните" се намират на 18-о място във Втора дивизия. Пет години по-късно те печелят титлата в Първа дивизия.

Дарби завършва с 58 точки - с една повече от Лийдс, Ливърпул и Манчестър Сити. През следващия сезон "овните" стигат до полуфиналите в турнира за КЕШ. Клъф и Тейлър напускат Дарби през октомври 1973-та след разногласия с директора Сам Лонгсън.
Дарби отново печели титлата под ръководството на Дейв Макей през сезон 1974/75.

Нотингам Форест назначава Браян Клъф за мениджър през 1975 г. и скоро ще стане един от най-добрите отбори както в Англия, така и в Европа.

Нотингам (1977/78)

Форест спечели първата си и единствена титла в елита през 1977/78, завършвайки със седем точки пред Ливърпул. Въпреки че не успява да повтори този триумф, "червените" печелят следващите две издания на турнира за КЕШ в една славна за тях ера.

Победният марш на Форест в Европа е прекъскнат от нашия ЦСКА през есента на 1980-а. Тогава "армейците" записват две победи с по 1:0. В София автор на победното попадение е Цветан Йончев, а в Нотингам - Ружди Керимов.

Астън Вила (1980/81)

Астън Вила е седемкратен шампион на Англия, но шест от тези успехи на бирмингамци идват в най-ранните дни на играта - между 1894-та и 1910-а.

"Виланите" трябва да чакат още 71 години за седмата си шампионска титла. Тя е спечелена през сезон 1980/81, когато клубът от Бирмингам завършва с четири точки пред Ипсуич.

На следващия сезон Вила вдига КЕШ, като на финала побеждава Байерн Мюнхен.

Лийдс (1991/92)

Лийдс триумфира в последния сезон преди сформирането на Висшата лига. Това е и последният път, в който английски мениджър печели титлата в Англия.

Отборът на Хауърд Уилкинсън записва успех в 22 от своите 42 мача, за да се пребори с Манчестър Юнайтед за трофея, изпреварвайки "дяволите" с четири точки.

Следващият сезон е катастрофален за йоркшърци, които продават Ерик Кантона на Манчестър Юнайтед и завършват на 17-о място.

Блекбърн (1994/95)

Финансиран от богаташа Джак Уокър, Блекбърн се завръща в елита 1992-ра, а след като завършва на второ място през 1994-та, печели Висшата лига на следващата година.

С Кени Далглиш за мениджър и множество звезди, сред които Алън Шиърър, Роувърс изпреварва Манчестър Юнайтед и вдига първата си шампионска титла от над 80 години.

Лестър (2015/16)

След като едва запази мястото си в Премиършип след сезон 2014/15, никой не е очаквал, че Лестър ще завърши в горната половина на таблицата през следващия сезон, а камо ли да финишира на първа позиция.

Назначаването на италианеца Клаудио Раниери за мениджър се прие като противоречив ход от мнозина, но се оказа брилянтно решение.

"Лисиците" се бореха за трофея с грандовете от Северен Лондон - Арсенал и Тотнъм, като изпревариха "топчиите" с 10 точки, а "шпорите" - с 11.

По време на цялата кампания Лестър загуби само три двубоя - два пъти срещу Арсенал и срещу Ливърпул на "Анфийлд" на Боксинг Дей.