Кой уби митрополит Кирил?

Легенди
17:30 - 05 Юли 2019
44034
Кой уби митрополит Кирил?

Кой уби Варненският митрополит Кирил? Този въпрос продължава да витае вече шест години след мистериозната смърт на владиката, който загина, докато лови миди край варненската местност Траката. Официалната версия на полицията бе, че един от най-видните архиереи на Българската православна църква се е удавил на 9 юли 2013 г. вследствие на хипотермия - състояние на организма, при което телесната температура пада под 35°С.

Хипотермията е предизвикана от студена вода. В деня на смъртта му обаче температурата на морската вода в района е 24 градуса. От варненската прокуратура оповестиха, че смъртта е настъпила в резултат на нещастен случай и по трупа няма следи от насилие.

Местните знаят добре, че край буната на Траката, където бе намерено тялото, течението идва от залива на резиденция „Евксиноград”, което означава, че водата е повече от топла. А пък дядо Кирил бе известен като отличен плувец и гмуркач и често ходеше да вади миди от морето. 

От лятото на 2013-та досега се лансират различни версии за неочакваната кончина на Варненския митрополит и кандидат-патриарх коя от коя по-пикантни и по-невероятни. Зад тях се прокрадват бизнес интереси, както и прословутото делене на лобита в църквата.

Шефът на синдиката на свещенослужителите Христо Латинов пък обясни през 2013 г., че митрополит Кирил е разполагал с „оперативна информация” от свои приятели на ръководни постове в специалните служби, че срещу него е подготвяно покушение - той трябвало да бъде отровен или по някакъв начин отстранен физически. Причината – владика отговоря за много имоти и финанси.

Владиката, който тогава беше на 59 години, се радваше на добро здраве и нямаше здравословни оплаквания. Във Варна и до днес упорито се говори, че митрополитът е бил завлечен на дъното от опитни водолази, които се появили изневиделица, докато той ловял миди рано сутринта на 9 юли. Облечени със специални костюми, те го хванали от двете страни, като единият му приклещил главата и го държали на дъното, докато издъхне.

В приклещени ръце Кирил не можел да плува и да диша нормално, макар че бил с маска и шнорхел. Макар че прокуратурата отхвърли възможността владиката да е бил удушен и смъртта му да е насилствена, варненци подозират точно това и като факт изтъкват, че заключенията на разследващите излязоха прекалено бързо, а и дядо Кирил бе погребан твърде екстрено.

Във водата следите се замазват най-лесно, обясниха топ криминалисти пред Lupa.bg. Те коментираха, че тялото на Варненския митрополит стояло на водната повърхност някак си неестествено, не като на типичен удавник. Опитни рибари пък още преди 6 години попитаха къде са били личните вещи на владиката и защо никой не каза дали на плажа, където той ловял миди, са открити хавлия, риза, обувки и панталони.

Според една от пикантните версии в мистериозния фатален край на дядо Кирил е намесена дългата ръка на някогашни служители на КГБ, преквалифицирали се в т.нар. „нови руснаци”, чийто бизнес е доста съмнителен. А причината далеч не е, че Божият служител е отказал да опрости греховете на някои от тях. Дядо Кирил бе много начетен духовник, но заедно с това и много добър бизнесмен, изненадващо твърдят негови познати.

Като човек с авторитет и с много контакти у нас и най-вече във Варненския и Добричкия край, както и в чужбина, митрополитът бе посредник по редица сделки с имоти между наши и руски бизнесмени. Макар че това не отговаряше на сана му и на призванието му. Дядо Кирил обаче имаше голямо влияние върху определени бизнесмени, върху варненската общинска власт и върху държавните институции в града и можеше да лобира в полза на определени кръгове да осъществят свои бизнес проекти.

Според запознати с аръш-вериша на владиката обаче той все пак не прибирал парите в собствения си джоб, а ги давал за благотворителност и за строежа на църкви из епархията. Дядо Кирил бе нагледен пример за това как зад мръсните му сделки прозираха добри намерения, откровени бяха нашите източници.

Църквата притежава апетитни край морето във Варна, Албена и Златни пясъци, на които трябваше да бъдат построени православни храмове. Изведнъж обаче там изникнаха луксозни хотели и СПА центрове и се оказа, че църквата в лицето на митрополита ги е заменила за други терени на доста по-кофти места. Руски бизнесмени пък прозираха зад някои от инвестициите на родното Черноморие. Според нашите източници причина за жестокото отмъщение към духовника станало желанието му за седемцифрена комисионна от руски бизнесмени, които трябвало да бъдат уредени с топ имот край морето у нас.

Топ криминалист, запознат с разследването за смъртта на владиката, коментира пред Lupa.bg, че е била проучвана връзката между дядо Кирил и руската Академия по проблемите на сигурността, отбраната и законовия ред, чийто академик бе той. По принцип Академията раздава научни звания на хора, свързани с разузнавателните служби. Но пък да не забравяме, че освен че е специализирал богословие в Москва по времето на соца владиката се подвизаваше като агент на ДС с псевдонимите „Ковачев” и „Владислав”.

Нашият полицейски източник твърди обаче, че в тази посока разследването ударило на камък, тъй като никой от близките на дядо Кирил не се наел да каже някакви подробности за неговите бизнес отношения с Русия. „Официално никой няма да ви каже нищо и ще отрече, че изобщо е разследвано убийство на митрополита, камо ли пък някаква руска връзка”, коментира полицейският източник пред Lupa.bg. Според него убийците на владиката са бивши добре обучени бивши морски спецагенти от прословутото подразделение „Алфа” на някогашната КГБ.

Общоизвестен факт бе, че преди избора на дядо Неофит за патриарх дядо Кирил оглавяваше едно от двете силни лобита в църквата и бе в непрекъснато противоборство с кръга около Пловдивския владика Николай. Двете лобита негласно бяха известни като лоби на „Ролекса” и лоби на „Линкълна”. Николай носеше ръчен часовник „Ролекс”, а Кирил се возеше в луксозен автомобил „Линкълн MKZ Хибрид”. Архиереите твърдяха, че придобивките са им подарък от благодарни миряни.

„Меките китки ме заплашват”. Този загадъчен есемес, който се твърди, че е изпратил на своя позната Варненският митрополит Кирил малко преди смъртта си през лятото на 2013-та продължава да буни духовете в църквата и днес 6 години след загадъчната смърт на колоритния владика.

Криминалните догадки около мистериозната смърт на дядо Кирил избухнаха с пълна сила още в деня, когато влиятелният, но и скандален митрополит се изправи пред Свети Петър. Както светски, така и духовни лица твърдяха, че напоследък Варненският митрополит се опасявал за живота си и доверявал, че отношенията му с Николай са много напрегнати.

Синдикалният лидер д-р Константин Тренчев разказа през 2013 г. в ефир, че Кирил лично му разказал, как Пловдивският владика крещял по негов адрес „Ще те убия, ще те премахна”. Отци, близки до покойния духовник, упорито твърдяха, че смъртта му не е битово произшествие, а престъпление.

В същото време след като скандалът набра сила митрополит Николай заяви, че „категорично отказва” да отговаря на въпроса дали стои зад смъртта на дядо Кирил, защото „ако някой е решил да ме вкара в режим да започна да се оправдавам или обяснявам, не е познал”. Дядо Николай добави, че „няма митрополит и епископ, за когото да не са разпространявани клевети, коя от коя по-налудничави, дори и обвинения в убийство не са липсвали”.

Вече 6 години след смъртта на Кирил Варненски обаче Синодът не коментира нито една от нестандартните версии, а се придържа само към официалната – нещастен случай в резултат на удавяне.