Кой в България ще даде 50 милиона евро за картина?

Властите нищят дали откритото платно на експресиониста Джаксън Полък е оригинално

Нещо за четене
09:47 - 23 Март 2023
6846
Кой в България ще даде 50 милиона евро за картина?

Дали една картина е от голям художник и е оригинална, или фалшификат, е много трудно да се каже. За целта се изискват доста сериозни изследвания. Това коментира пред Нова телевизия реставраторът Емил Чушев по повод откритата в България картина, за която се твърди, че е на американския художник Джаксън Полък. Творецът бе една от водещите фигури на абстрактния експресионизъм. Според експерти цената на платното в аукционна къща би могла да достигне до 50 милиона евро.

Въпросът за това как се проверява дали една картина е оригинална излезе след откритото от ГДБОП платно, за което се смята, че е на Джаксън Полък. А покрай картината излязоха и мистериозни детайли. Предполага се, че тя е била част от колекцията на румънския комунистически лидер Николае Чаушеску. На гърба на платното има посвещение на актрисата Лорън Бeкол.

„Не можеш с един поглед да кажеш дали картината е оригинална, изискват се доста сериозни изследвания и доста време и ресурси”, коментира Емил Чушев. „Не знам дали са направени такива изследвания, според мен не могат да се направят за толкова кратко време”, каза още реставраторът. 

Според него на черния пазар от България се изнасят доста антики, но попадането на такава картина у нас е случайност.

„Надали в България има човек, който да даде 50 милиона евро за такава картина, при положение, че много трудно може да се докаже нейната автентичност”, смята Чушев.

Това е откритата у нас картина, за която се твърди, че е рисувана от Джаксън Полък

Картината на Джаксън Полък, която беше открита у нас от ГДБОП, има на гърба си послание до холивудската звезда Лорън Бекол, заявиха от Софийска градска прокуратура.

Намерената картина е била предадена на специалисти от Националната художествена галерия. Първа експертна справка за картината показва, че отговаря на творчеството на световноизвестния художник Джаксън Полък. Тепърва обаче предстоят експертизи, които ще изяснят с точност дали в действителност става дума за оригинал.

На гърба на картината има и посвещение към холувудска актриса, а според източници на БНТ произведението е било част от колекцията на румънския комунистически диктатор Николае Чаушеску.

16 септември 1949 г. Изгряващата звезда на американското кино Лорън Бекъл получила като подарък картина за рождения си ден. На гърба на произведението имало посвещение.

"На моята талантлива и скъпа приятелка Лорън Бекъл. Честит рожден ден!"

Близо 74 години по-късно картина с това посвещение е открита в България.

"За голяма наша радост успяхме да установим и задържим тази картина и към настоящия момент експертизите показват, че тя е оригинал", коментира главният секретар на МВР Петър Тодоров.

"По стил, техника на изпълнение и художествена специфика, картината отговаря на естетическите особености, характерни за живописта на Джаксън Полък в периода 1945 - 1950 година. Извършеният флуоресцентен анализ, който позволява да се открие точния химически състав на всеки цвят, използван в картината показва, че пигментите в нея са подобни на пигментите, ползвани от Полък в други произведения", обясни говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

Какъв обаче би могъл да бъде пътят на картината от Холивуд в България? Според източници на БНТ творбата е попаднала в личната колекция на бившия румънски диктатор Николае Чаушеску като подарък от негов опонент. Часове преди да падне от власт, Чаушеску завещавал картината на един от приближените си, наричан генерал Нану. След смъртта на генерала, картината е наследена от неговата дъщеря, омъжена за грък. Така ценната картина попаднала на остров Крит. Има данни, че е открадната и прехвърлена в България, където сега е намерена.

"Все още не е било пристъпено към действия по нейната продажба, тъй като българският гражданин, който евентуално е поел ангажимент да я продаде, той не е бил сигурен в нейната автентичност", каза Десислава Петрова, говорител на Софийска градска прокуратура.

Според експерти обаче дали картината е оригинал на Полък ще стане ясно след детайлна експертиза. Пълният анализ и изготвянето на експертизата може да отнеме и година. Визуалният оглед е само началото. Властите у нас ще използват инструментите на международната правна помощ, за да се установят всички обстоятелства, свързани с пътя на картината.

Цената на картините на Полък достига милиони долари

Мъжът, който е задържан на територията на страната, е един и той не е знаел дали картината е автентична, или не. Той само е съхранявал картината, не твърди, че е собственик. 

Операцията в която участва и Главната дирекция за борба с организираната престъпност е проведена на територията на София, Атина и на остров Крит. Тя е насочена срещу трафика на културни ценности и е имала за цел да неутрализира дейността на организирана престъпна група. В рамките на акцията е намерена и картината, в чийто долен десен ъгъл се чете името на световноизвестния художник. 

До момента са задържани трима гръцки граждани и един българин. При паралелни действия извършени от гръцката полиция на остров Крит и в Атина са иззети общо пет други картини на известни автори. 

Кой е Джаксън Полък?

Джаксън Полък е роден в Коди, Уайоминг през 1912 г., като последният от петима братя. Родителите му, Стела Мей и Лирой Полък, са израснали в Тингли, Айова. Баща му е роден с фамилното име Макой, но приема името на съседите, които го осиновяват, след като и двамата му родители умират в рамките на една година. Стела и Лирой Полък са презвитерианци от ирландски произход, бащата е наполовина от шотландски произход.

Джаксън страда от алкохолизъм през целия си живот. Умира на 44 години при автомобилна катастрофа, след като кара пиян.

Приживе се радва на значим успех и слава. От друга страна, предпочита да се усамотява и има нестабилна психика. През 1945 г. се жени за художничката Лий Краснър, която впоследствие оказва важно влияние върху творчеството му и допринася за посмъртната му слава.

В неговите творби се забелязва влиянието на творци като Диего Ривера и Хосе Клементе Ороско, но той изработва своя уникална техника и стил, които се състоят в капане и пръскане на боята върху платното. Прави първата си изложба през 1948 г., която има голям финансов успех. През 1949 г. е обявен за най-великия американски художник. През 2006 година на търг е продадена неговата картина „Номер 5, 1948“ за 140 милиона долара. Тя става най-скъпата картина в света към онзи момент.