Койна Русева неузнаваема като сатаната в "Майстора и Маргарита"

Режисьорът Николай Поляков постави великия роман на Булгаков в Младежкия театър

Култура
18:41 - 13 Декември 2021
8502
Койна Русева неузнаваема като сатаната в "Майстора и Маргарита"

Койна Русева е неузнаваема като Булгаковия герой Воланд в "Майстора и Маргарита". Спектакълът на режисьора Николай Поляков по световноизвестния роман на Михаил Булгаков излиза на сцената на Младежкия театър в годината, в която се отбелязват 130 години от рождението на писателя. 

В динамичния, пищен и богат спектакъл зрителите имат възможност да се "срещнат" с над 30 персонажи, а костюмите са повече от 80. 

Над два часа преди спектакъла Койна Русева се преобразява в ролята на Воланд, който всъщност е Луцифер/Сатаната, превърнал се в човек и отишъл в Москва, за да види как му се отразява съветският строй. Така магнетичната актриса със сини очи напълно се вписва в думите на Воланд, изречени в романа „Майстора и Маргарита“: „Вие съдите по външния вид? Никога не правете това. Можете да сгрешите, при това доста стабилно.“ Досега в образа на Воланд в световното кино и театър са влизали мъже.

31-годишната Рая Пеева е в ролята на Маргарита, а Майстора е Александър Хаджиангелов.

В актьорския състав са и Ивайло Христов (Пилат Понтийски), Боян Арсов (Азазело), Ахмед Юмер (Бегемот), Юлиян Петров, Кирил Недков, Красимир Недев, Георги Гоцин, Светослав Добрев, Вихър Стойчев, Кристина Янева, Августина-Калина Петкова, Бернарда Береану, Никол Оташлийска.

Сценографията на спектакъла e дело на един от най-успешните актуални български сценографи - Венелин Шурелов, а по костюмографията работи Елица Георгиева, която оставя все по-ясна и запомняща се следа в историята на Младежкия театър с прекрасната си работа по множество спектакли през последните години.

Композитор e легендата в театралната музика Асен Аврамов, създал композиции към повече от 250 постановки. Хореограф на „Майстора и Маргарита” е Александър Манджуков, който за пореден път демонстрира своите феноменални умения, създавайки хореография към спектакъла, която сама по себе си носи огромно естетическо удоволствие и е произведение на изкуството. Преводът е на Лиляна Минкова.

Интересна е интерпретацията на Николай Поляков, който изобразява на сцената "Майстора и Маргарита" и както се смята от мнозина - това са два романа, вплетени умело един в друг – сюжетната линия за сталинистката реалност в Москва през 20-те и 30-те години на миналия век и любовта между една жена и един творец, върви паралелно с трагичната гибел на Исус Христос и кошмарите на неговия съдник Пилат Понтийски. В романа има много автобиографични елементи, а зад образа на Майстора прозира самият Булгаков.

Следащите дати на постановката са 21 декември, 30 декември 2021 г., 11 януари, 21 януари, 28 януари 2022 г. от 19 ч. на Голяма сцена на Младежкия театър "Николай Бинев".