Колко „био” е биомлякото?

Свят
19:21 - 27 Септември 2021
3060
Колко „био” е биомлякото?

След като се изкачи високо на вълната на бързо нарастващото потребителско търсене на биологични продукти, френският клон „био“ мляко е изправен пред безпрецедентен спад на търсенето тази година.

Секторът успешно бе удвоил производството си от 2017 г., а пазарът се удвои между 2015-2020 г. По всичко изглежда, че интересът е спаднал през 2021 г.

Тази ситуация ми напомня за един прекрасен френски филм, в който млада жена иска съвет от собственика на магазин: вашите маслини там изглеждат вкусни, но са толкова скъпи, наистина ли са толкова по-добри от евтините тук?

На което продавачът дава много философски отговор: Мадам, за съжаление живеем в свят, в който най-добрият продукт е от единия край на линията, а най -евтиният от другия, казва той. Може би един ден ще живеем в перфектен свят, където най-доброто е и най-евтиното, но дотогава, ако искате хубавите неща, плащайте за тях.

Е, всички ли искаме хубавите неща? Ние казваме, че е така, но също така казваме, че сме готови да платим за това.

Например, 80% от французите са за по-добри условия на живот на селскостопанските животни, предназначени да попаднат в нашите чинии. Седем от 10 германци пък казват, че са доста склонни да плащат допълнително за месни продукти от по-добре гледани животни.

Същото важи и когато се разглежда статистическата готовност да се плаща повече за екологично чисти продукти или дори устойчиви опаковки.

Дайте ни правилните неща и ние ще платим цената!

Въпреки това, когато се разглежда действителното поведение на потребителите, нещата изглеждат малко по-различно. В крайна сметка светът не е идеално място и нещата, насърчаването на хуманното отношение към животните, околната среда и в крайна сметка здравето ни, не е непременно добра новина за портфейла ни.

С други думи: нещата, които искаме и нещата, които купуваме, често не са съвпадат. Тази горчива истина току-що дойде бе потвърдена от френския сектор за биомляко.

Едно от обясненията, изтъкнати от френската млечна група Soodial: Внезапният спад на раждаемостта, причинен от здравната криза, и едновременното увеличаване на периода на кърменето, което позволява работата от вкъщи, намалиха нуждата от биологично бебешко мляко.

Човек би предположил, че са налице допълнителни фактори, но но както и да е! Наистина интересният момент в тази история не е въпросът дали родителското поведение е довело френския сектор на биологично мляко до криза, а какво означава тази криза за френските и европейските политически амбиции.

Като напомняне, Европейската комисия едва наскоро обяви амбицията си да стимулира биологичното земеделие, като част от своята водещата си стратегия „От фермата до трапезата“.

До 2030 г. Комисията иска не по-малко от 25 % от всички земеделски земи в Европа да са за биологично земеделие (срещу 7,5 % днес). Тази амбиция, разбира се, включва биологично млекопроизводство.

„Политическите амбиции са едно, пазарните реалности-друго, както виждаме днес, и не само във Франция“, както посочи Александер Антон, генерален секретар на Европейската асоциация на млечните продукти.

Положителната тенденция в биологичното производство и потребление през последните години може да е „значителна“, но остава недостатъчна с оглед на целите, представени в Брюксел, каза Антон пред EURACTIV.

И по много проста причина: „Млекопроизводителите не изпълняват политически планове или амбиции, те обслужват пазарите“.

В деня, в който потребителите наистина искат да се насладят на 25% биологичен дял в млечните си продукти, търсенето ще бъде задоволено от европейските млекопроизводители, обеща Антон.

„Ние обаче не виждаме това търсене в момента, нито във Франция, нито в други европейски страни“, обясни експертът.

Проблемът е в допълнителните разходи, генерирани от режимите на биологично производство, които трябва да бъдат платени от някой, тоест  от потребителите.

„Тъй като цената все пак е най-релевантният критерий за избора на потребителите, биологичният сектор е загубил малко от инерцията в трудната икономическа среда, докато други фактори, като разходите за енергия, показват стръмна възходяща тенденция“, подчерта той.

Био мляко и щастливи кокошки, но също така, достатъчно пари, за да си платим сметките, да зареждаме колите си и да споделяме празници: нещата, които искаме са многобройни и понякога противоречиви. Изборът е наш – до границата на портмонето ни.

Да обобщим с думи, които би изрекъл нашият френски филмов герой: Може би един ден, в един съвършен свят, хладилникът на всеки ще бъде пълен с екологична, въглеродно неутрална, здравословна храна, месо от щастливи животни и органично мляко –  прекрасни неща, които струват по-малко от конвенционалните продукти.

Но нека си признаем: този съвършен свят е все още далеч, далеч.