Коловати: Не отписвайте Япония

Спорт
12:04 - 01 Декември 2022
1108
Коловати: Не отписвайте Япония

Бившият национал Илиян Стоянов следи отблизо мондиала. От 17 г. кюстендилецът със семейството си живее в Япония, където има школа. Заради часовата разлика му се налага да стои буден до сутринта, за да изгледа мачовете.

„В съвременния футбол всеки може да победи всеки, така че изненадите на първенството до този момент не са шокиращи за мен. Може би най-неочаквана беше загубата на Япония от Коста Рика, защото последните са според мен най-слабият отбор на шампионата. Тактически бяха добре разузнали съперника. Беше ясно, че който направи грешка, ще загуби. Такава направиха японците“, сподели Коловати.

Все пак Стоянов смята, че азиатците имат своите шансове срещу Испания.

„Японците никога не трябва да ги отписваш. Те се борят до край, такъв им е манталитетът, културата им е такава. Не мога да кажа какво ще е най-силното оръжие на тима. Селекционерът Хаджиме Мориясу знае най-добре. Той трябва да подбере подходящите 11 и правилната стратегия за двубоя.

Имат добри футболисти, котират се добре на европейския пазар, играят в силни отбори.

Потенциалът им е голям, но треньорът трябва да изиграе главната роля в следващия мач“, добави Стоянов.

Победата над Германия логично се приема с огромен възторг от медии и общественост. Поражението от Коста Рика пък отключва критики. Но тук идва най-интересният момент.
„Критиките дойдоха предимно от социалните мрежи – от бивши национали, сред които Кейсуке Хонда – разказва Коловати. – Тук не можеш да критикуваш свободно и да излезе по медиите.

Социалните мрежи са свободни. Имаше критики за стартовия състав, за избраната тактика. В страната ако критикуваш някого публично пред медия, това няма да излезе. Преди да бъде пуснато официално интервюто, се гледа от доста хора и те преценяват дали трябва да види бял свят. Аз съм го изпитал това на гърба си, когато имах проблеми в Джеф Юнайтед. Критики просто не се приемат. В социалните мрежи няма кой да те пипне и се чете от всички.“