Колумбия иска да провокира конфликт с Венецуела

Това заяви Мадуро и добави, че поставя военни части по 2200-километровата граница

Свят
16:22 - 04 Септември 2019
1638
Колумбия иска да провокира конфликт с Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обвини правителството на Колумбия, че използва отхвърлянето на мирното споразумение от страна на инакомислещите лидери на ФАРК, за да се опита да "провокира военен конфликт" с Венецуела, като постави пограничните войскови части на страната в пълна бойна готовност, съобщава "Франс прес".

"Колумбийското правителство не само ангажира Колумбия във влошаваща се война, но то използва безпочвени обвинения, за да заплашва Венецуела и да провокира военен конфликт с нашата страна", коментира Мадуро по време на военна церемония в Каракас.

Той добави, че поставя военните части, разположени по 2200-километровата граница с Колумбия, в пълна бойна готовност заради "заплахата от агресия срещу Венецуела".

Мадуро каза още, че военни учения ще се проведат по границата от 10 до 28 септември, за да се "приведат въоръжените сили и цялото оперативно разгръщане в пълна готовност".

Вече обтегнатите отношения между социалистическия президент и неговия колумбийски колега Иван Дуке се влошиха още повече, след като бивши лидери на ФАРК миналата седмица официално отхвърлиха мирното споразумение от 2016 г. и обявиха започване на въоръжена съпротива.

Десният Дуке обеща да залови инакомислещите лидери и обвини Мадуро, че предоставя "убежище и подкрепа" на бунтовниците.

Колумбия, заедно със САЩ и още над 50 други страни през януари признаха лидера на опозицията Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела и продължи да призовава Мадуро да слезе от власт.

Вчера Гуайдо предложи помощ на Колумбия, за да открие дисидентските бунтовници от ФАРК.