Колумбия вади легендарно съкровище за $20 млрд.

Богатството се намира на дъното на Карибско море, а три държави и една частна компания спорят кой притежава 200 тона злато и изумруди

Новини
20:33 - 15 Ноември 2023
42724
Колумбия вади легендарно съкровище за $20 млрд.

Колумбийското правителство започва мисия в Карибско море за изваждането на "Свещеният Граал на корабокрушенията", потънал на повече от 900 метра преди три века и повлякъл със себе си скъпоценно съкровище на стойност между 4 и 20 млрд. долара. Страната приветства находката като огромно историческо и културно постижение.

Президентът Густаво Петро планира да извади 3-мачтовия кораб с 62 оръдия на повърхността преди изтичането на мандата му през 2026 г. За тази цел той е поискал да бъде сформирано публично-частно партньорство.

“Това е един от приоритетите за администрацията на Петро - да ускорим темпото”, каза министърът на културата Хуан Дейвид Кореа.

Испанският галеон "Сан Хосе" е потънал край колумбийското пристанище Картахена след сблъсък с британците на 8 юни 1708 г. Смята се, че на борда му е имало до 200 тона злато, сребро и изумруди, заедно с 600 моряци. След жестокия сблъсък са оцелели едва 11 души.

Построен през 1698 г. от херцог Аристидес Еслава, корабът е бил флагманът на испанския флот за съкровища. По време на войната за испанското наследство между Испания и Великобритания “Сан Хосе” редовно пътувал до Перу.

Пренасял е скъпоценни камъни и благородни метали. Разказите относно съдбата, сполетяла испанския флагман, са различни. Смята се, че е отплавал от Портибело, Панама, и се е отправил към Картахена заедно с два други галеона и 14 търговски кораба, когато се е натъкнал на британска ескадра близо до остров Бару.

Бил е натоварен със злато, сребро и изумруди, добивани в Боливия. Те били от съществено значение за финансирането на военните усилия на Испания срещу британците. Според легендите корабът акостирал на остров Бару край бреговете на Картахена, където трябвало да пренощува. Флотата се натъкнала обаче на четири британски военни кораба. Започнала ожесточена битка, която продължила до здрач.

Един от трите галеона, “Сан Хоакин”, успял да избяга от сблъсъка под прикритието на нощта и да се измъкне невредим. Другият, “Санта Круз”, по-късно бил заловен, но на борда му имало малко ценности. “Сан Хосе” претърпял най-катастрофалните щети - неговият барутен склад избухнал вследствие на британската стрелба. Потънал е изключително бързо, като убива почти всички 600 души на борда.

Изображения, възстановени миналата година, показват ясно част от носа и останките от рамката на корпуса - покрити с водорасли и миди. Кадрите предлагат най-добрия изглед към съкровището, което е било на борда на “Сан Хосе” - включително златни кюлчета и монети, кални оръдия, направени в Севиля през 1655 г., и непокътнат китайски сервиз. На дъното се виждат порцеланови съдове, керамика и стъклени бутилки.

Мистериите обаче и до днес предизвикват интерес към скъпоценния кораб, който лежи някъде на дъното на Карибско море вече повече от три века. Те са свързани както с точната локация, на която се намира, така и със собствеността на огромната находка злато.

Още през 2015 г. колумбийското правителство обяви, че екип от военноморски водолази е открил легендарния кораб, лежащ на почти 1 км под водата. Миналата година друг екип разпространи поразителни изображения на перфектно запазения товар. Колумбия не разкри координатите на мястото.

Президентът Густаво Петро се закани останките да бъдат извадени на повърхността преди приключването на мандата му през 2026 г. Когато това се случи обаче, ще се вдигне огромна врява, последвана от тежки съдебни битки чие е богатството в размер на милиарди долари.

От една страна, претендент е Колумбия, от друга - испанското правителство, което се позовава на историята и на факта, че флотът е принадлежал на Испания. Намесва се също Боливия. Властите ѝ претендират, че хората ѝ са били принудени да добиват златото и бижутата, тъй като са били испанска колония, така че сега съкровищата принадлежат на тях.

Американската изследователска компания Glocca Morra пък твърди, че е открила “Сан Хосе” през 1981 г. и е предала координатите на колумбийците, при условие че ще получи половината от състоянието, след като корабът бъде открит. Компанията, сега наричана Sea Search Armada, вече води дело срещу колумбийското правителство, претендирайки за половината съкровище - около 10 милиарда долара според оценките - съгласно Споразумението за насърчаване на търговията между САЩ и Колумбия.

През 2015 г. обаче тогавашният колумбийски президент Хуан Мануел Сантос заяви, че водолазите са намерили кораба на друго място на морското дъно. Според културния министър на Колумбия изследователите са посетили координатите, дадени от частната компания, но там нямало нищо.