Кольо Парамов пред Lupa.bg: Само олигарсите имат полза да не приемем еврото

Личности
14:15 - 16 Май 2022
7589
Кольо Парамов пред Lupa.bg: Само олигарсите имат полза да не приемем еврото

Кольо Парамов е български финансов експерт и политик. Главен ревизор на БНБ за периода 1996 – 1998. Пред Lupa.bg говори за ползите от приемането на еврото и защо българите не бива да се страхуват от това начинание.

- Г-н Парамов, какви биха били позитивите и негативите за страната ни от въвеждането на еврото?

- Аз лично не смятам, че въвеждането на еврото ще има лоши страни. И ще обясня защо. Първото нещо, което трябва да знаят хората е, че приемането на еврото трябва да е основен приоритет за коренноразличната финансова стабилизация на държавата. Основната дума тук е дисциплина. Еврото ще дисциплинира едновременно качество на работа в търговските банки, дисциплинира техният модел на поведение по отношение на лихвена политика, резерви, обороти и всичко останало и от другата глудна точка дава база, върху която след един период от 3-6 месеца, да пребалансира изобщо интереса на цялата страна. Държането във валутен борд повече от 5-6 години не е добре са самата държава.

Това го доказаха много държави, сред които и Аржентина, която смени този модел с друг.

Неслучайно използвам думата дисциплина, защото при нас валутният борд изкриви до безкрайност надеждата за стабилност, надеждата за по-сериозни доходи и в същото време роди един първобитен капитализъм и неконтролиран износ на пари на псевдокапиталисти, които успяха да вземат много държавни и кооперативни собствености за тяхна нужда, а не направиха нищо за подобряване стандарта на живот. Много е важно този дисциплиниращ ефект на еврото да се приложи. Представете си какво значи Европейската централна банка да иска точен и ясен отговор на всеки  превод над 10 000 евро. В същото време да не иска отговор за превод на 1,2,3 милиона долара. Това е България в момента- една уникална свободия, без контрол, без намеса на БНБ, на никого. И всеки, който вземе пари по някакъв начин, успява да заяви правенето на офшорна сметка, да преведе парите, без да носи никаква отговорност. Преди 4-5 години от Швейцария, германските власти регистрираха 11 500 офшорни сметки и тази регистрация доведе до блокаж на сметките, конфискация на незаконните сметки и до задържането на 650 човека и вкарването им затвора. И това бяха хора с положение, те влязоха в затвора, защото не са дали съответната данъчна декларация и не са приели дисциплиниращия ефект на ЕЦБ. 

В България има още един проблем. Ние имаме един резерв, който стои в БНБ и който гарантира борда. Този резерв стои 20 години там. По силата на общото базово условие, този резерв трябва да отиде, ако приемем условието на ЕЦБ. Но ние имаме право да поискаме в първите 5 години той да бъде на разположение на българската държава. Тези пари могат да бъдат ползвани за вътрешните нужди.

Ако българската държава иска да вземе краткосрочен заем, ще го както го взимат европейските държави на половин процент лихва.

Сега обаче тръгна от 0,5 и стигна до 1,75%, правят заявка за 500 млн. и едва до сряда набират 370 милиона. Тосет въздържането от желанието да се дофинансира бюджета на финансовото министерство, означава неукрепнала, нестабилна рационалност по отношение на тези хора, които управляват търговските банки. Възловият контрол по отношение на търговските банки, на техният оборот на резервите, стабилността им, вече в един момент ще даде основание за България хората, които имат много пари, да започнат да теглят тези пари, да ги инвестирати то най-вече в инвестиционните фондове. На практика парите на българските милионери, които стоят в търговски банки, прогнозирам, че до 2 месеца ще отидат в инвестиционните фондове.

- Повечето българи се страхуват от приемането на еврото.

- Така е, 76% от българите не искат еврото. И това ще доведе до много неприятна квалификация за състоянието на борда. Тук не става дума за мнението на няколко анализатора, тук става дума за нагласа, която е така нареченото отрицание на отрицанието. Хората не знаят за какво става дума, те не знаят приоритетите и възможностите на всички държави, приели еврото. Не знаят стабилизиращия курс, не знаят как олигарсите бързо ще бъдат вкарани в капан по отношение управление на парите им. До приемането на еврото у нас ще цари пълна свободия в цялостен план.

- Що се касае до обикновения българин, как ще се отрази еврото на него по отношение на цени и доходи?

- При валутния борд, цените не могат да се вдигат така, както при свободния курс.

Цените няма да се вдигнат така, че да са високи за българина.

Разликата е покрита и тя няма да се усети от хората. Понеже все още сме извън еврото, ние не може да се възползваме от много работи, ние като държава пропускаме страшно много ползи. Това, което се случи от 2014 г. насам е абсолютната деградация на финансовата политика на България. И от там тръгна една цялостна заблуда по отношение на еврото. Това са 8 години пропуснати ползи. Когато икономиката, производството, финансите вървят, доходите се вдигат. Хората това трябва да разберат- никой в ЕС няма да те остави да живееш на помощи.

- В социлните мрежи се въртят текстове и на Стив Ханке и на други, които казват, че ако падне валутния борд, България съвдем ще затъне.

- В този момент ще има всякакви разпространители и говорене на какво ли не. Трябва много да се внимава кой какво говори. Всички, които говорят, че приемането на еврото ще се отрази негативно, са пропагандатори на десталилизацията на България. Едно такова твърдение може да дойде само от олигархията, защото само тя има полза от невлизане в еврозоната.

- Какво ще се случи с пенсионерите, когато приемем еврото?

- Ще изравнят нивата с останалите държави в ЕС. Ето сега са решили най- добрия модел, да осигурят тези 21,6% увеличаване на пенсиите. Ще се направи план за балансиране, ще се разгледат преизчисленията и ще се види- необходими са примерно 17 милиарда и се вижда от кои приходи ще се приемат 10 млрд. и ще се види останалите откъде могат да се взимат. И ще се се знае, че разликата по този междинен стандарт е толкова и тя се покрива по този начин.