Комисия ще бистри имунитета на Руди Гела

Главният прокурор Иван Гешев му го поиска на 24 април

Политика
14:39 - 10 Май 2023
1009
Комисия ще бистри имунитета на Руди Гела

Депутатът от "Продължаваме промяната" - "Демократична България" Радостин Василев досега не се е отказал от депутатския си имунитет, след като главният прокурор Иван Гешев го поиска на 24 април. Поводът според държавното обвинение са събрани доказателства срещу Василев, че "през юни 2022 г. чрез заплашване e направил опит да принуди народния представител Христинка Иванова противно на волята и убежденията му да напусне парламентарна група, както и Народното събрание".

В края на април Василев обяви, че е готов да се откаже от имунитета си. Но досега не го е направил. Затова според правилника на Народното събрание председателят трябва да предложи временна парламентарна комисия да се занимае с темата. Предложението на Росен Желязков е в нея да участват 12 души, по двама от всяка формация в парламента. Точката е включена в програмата на парламента за утре (11 май). Съответно има възможност Василев и утре да обяви, че се отказва от имунитета си, и така сформирането на комисията да се окаже ненужно.

На 25 април Софийската градска прокуратурата обяви, че е поискала от главния прокурор Иван Гешев да поиска свалянето на имунитета и на депутата от ДПС Димитър Аврамов. По неофициална информация на "Дневник" седемнайсет дни по-късно обаче главният прокурор не е изпращал такова искане в Народното събрание.