Комисията за Нотариуса пак кани Пеевски и Лозан Панов

Политика
17:02 - 01 Август 2024
995
Комисията за Нотариуса пак кани Пеевски и Лозан Панов

Временната парламентарна комисия за влияние в съдебната система и дейността на групите около Мартин Божанов - Нотариуса и бившия следовател Петьо Петров – Еврото отново ще покани на изслушване народният представител Делян Пеевски и бившият председател на Върховния касационен съд и настоящ съдия Лозан Панов.

Това стана известно на днешното заседание на комисията, на което двамата бяха поканени, но не се явиха.

За изслушването на Пеевски настояха и Лена Бориславова и Надежда Йорданова от "Продължаваме промяната-Демократична България", като посочиха, че

явяването на Пеевски в предходното заседание на комисията е било извън процедурата, той се е изказал и не е отговорил на въпроси.

Бориславова и Йорданова изявиха готовност да подготвят предварително въпроси, които да изпратят на Делян Пеевски. За да „види, че няма нищо страшно“, „да се подготви“ и да установим „всички факти и обстоятелства, които вълнуват обществото за неговото влияние в съдебната система“, посочи Надежда Йорданова.

По време на заседанието стана известно, че в списъка с лица, които комисията планира да изслуша са Десислава Иванчева и Биляна Петрова, министър Калин Стоянов, журналистите Димитър Стоянов и Атанас Чобанов, Любена Петрова, бивша съпруга на Петьо Еврото, Емил Петров, брат на Петьо Еврото, и други.

При днешното изслушване на Христо Иванов, председателят на "Да, България" в оставка, пред комисията, той акцентира за евентуални отношения между Делян Пеевски и председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков. 

Иванов отрече да се е срещал „на четири очи“ с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и да му е предлагат двама конкретни души за заместник главни прокурори.

Относно съмнения за влияние над председателя на ВКС и главния прокурор от страна на Христо Иванов, той обясни, че неговото влияние е било единствено чрез работата за това да им бъдат ограничени правомощията и мандатите.

Пред медиите Христо Иванов коментира, че очаква този път да се търсят по-прилично изглеждащи лица, които да заемат позициите на главен прокурор“ и председател на Върховния административен съд, на база на уроци, които са извлечени от „фиаското с Иван Гешев“. Иванов обясни, че начините за справяне със съдебната реформа са въпрос на професионална дискусия между гражданите, в професионалната общност и между политиците.