Концерти за бебоци: Децата водят възрастните на Опера

Детските спектакли в Софийска опера вече 10 години радват хлапетата, учат ги да обичат музиката и им разкриват магията на музикалните инструменти

Култура
15:51 - 21 Януари 2024
7212
Концерти за бебоци: Децата водят възрастните на Опера

Една прекрасна инициатива на директора на Софийска опера и балет акад. Пламен Карталов за приобщаване на най-малките деца към магията на класическата музика и на операта - "Концерти за бебоци" празнува своите 10 години на сцената. Първият детски спектакъл за зрителите до 3-годишна възраст се проведе на 18 януари 2014 г. Концертите за бебоци станаха хит в програмата на Националната опера. Петъчните и съботно-неделните концерти от 11 ч. са истински празник за най-малките зрители, а билетите свършват за нула време седмици преди постановките.

Вече 10 години Концерти за бебоци радват хлапетата, учат ги да обичат музиката и им разкриват кои са музикалните инструменти. От 2014 г. са реализирани над 630 представления, които са посетени от над 50 000 бебета с техните майки, татковци, баби и дядовци. В съботния ден на 20 януари Концерти за бебоци отпразнуваха тържествено своя 10-годишен юбилей в Камерната зала на Софийска опера, която преди време бе направена специално за най-малките зрители.

Снегът в съботната утрин и минусовите градуси не спряха десетките родители и техните деца да дойдат и да се наслаждават на хубавия спектакъл. Бебета и дечица гледаха и ръкопляскаха с такъв ентусиазъм на певците и на оркестъра, а в детските очи бе запалена искрата на познанието и на желанието да гледат и в бъдеще такива красиви и поучителни постановки.

Малките зрители и техните родители, баби и дядовци бяха приветствани лично от директора на Софийска опера и балет акад. Пламен Карталов, който като истински визионер се старае да приобщи най-различни зрители към операта, класическата музика и хубавите мюзикъли.

Изтъкнатият режисьор и педагог е радостен и горд, че благодарение на неговата идея за десетилетие над 50 000 малки зрители са се докоснали до Концертите за бебоци и колкото и да са малки децата със сигурност са си тръгнали от залата щастливи, усмихнати и по-добри и изпълнени с любопитство към музиката и музикалните инструменти.

Самата идея за детските концерти е реализирана от режисьора Юлия Кръстева, която непрекъснато обогатява тези постановки.

"Започнахме тази програма преди 10 години и много от тези дечица всъщност станаха големи и ги виждаме и в Голямата зала на Операта. Това всъщност е нашата цел. Да отглеждаме нашата публика тук на тази сцена, в тази зала, която построихме специално за най-младата ни публика, защото по-рано това беше репетиционна зала, в която репетираше оркестърът, репетираха актьорите", сподели маестро Пламен Карталов. Той допълни, че Софийска опера е купила специални седалки, които да са по-високи и по-удобни за малките зрители. И когато децата пораснат да отидат да гледат спектакли и в Голямата зала е мисията на режисьора.


"Идеята, която се роди преди 10 години аз поверих на Юлия Кръстева, която я реализира с много поколения артисти.

Самите артисти израснаха сред бебоците и вече ги виждаме на голямата сцена - сопрани, тенори, мецосопрани. Аз съм много щастлив, че майките и родителите на тези дечица идват заради дечицата. И това е много важно - че децата водят своите родители на опера.

Няма да питам родителите колко пъти са били на опера, защото вероятно са заети, но бих искал и родителите с децата да идват на наши представления и на голямата сцена, където също имаме спектакли за най-младата публика", изтъкна акад. Карталов. Винаги, когато има възможност преди началото на всеки Концерт за бебоци маестрото поздравява младите зрители и им пожелава да заобичат музиката.


Директорът на Софийската опера награди режисьора Юлия Кръстева с почетна грамота по повод 10-я юбилей на Концерти за бебоци. 

В празничния спектакъл на 20 януари, за да радват децата, на сцената се изявиха прекрасните артисти Анна Вутова, Калин Душков, Георги Джанов, Рада Тотева, Александра Носикова, Цветиана Костова, Елена Кожушкова, Мария Носикова, Кирил Иванов, Филип Иванов, Фей Шамс, Иоанна-Микаела Димитрова и Анжел Сафинков. Диригент на оркестъра бе талантливият маестро Жорж Димитров.

Програмата на Концерти за бебоци е измислена така, че да присъстват мелодии, близки до детския свят, съчетани с песни, класически арии и дуети, ансамбли от класическия репертоар, разказват от Софийската опера. Включени са композиции от Франц Шуберт, Роберт Шуман, Феликс Менделсон, Джоакино Росини, Йоханес Брамс, Волфганг Амадеус Моцарт, Александър Владигеров, Георги Костов, Александър Райчев и др., както и от класическите опери "Хензел и Гретел", Вълшебната флейта" и др.

Концерти за бебоци се организират и извън Софийската опера – в парка на Военната академия по време на фестивала „Опера в парка“ през месеците юни и юли.


По време и след концертите децата могат свободно да общуват със своите любими артисти, а малко по-големите - да играят и пеят заедно с тях. Певците и музикантите от оркестъра запознават децата с музикалните инструменти като например пиано, цигулка, флейта, барабан и др.

Да посвирят на музикалните инструменти е истинска радост за хлапетата. А малките зрители, които през януари идват на Концертите за бебоци си тръгват и със специално балонче по случай 10-годишния юбилей на спектаклите. И със сигурност децата отново с ентусиазъм ще доведат родителите си на опера.

Снимки: СВЕТОСЛАВ НИКОЛОВ-ЧАПИ