Конфискуваните компютри за криптовалута край Лом са за над 450 000 лева

На ден иззетата техника гълтала ток за 1000 лв.

Общество
18:01 - 11 Ноември 2021
2317
Конфискуваните компютри за криптовалута край Лом са за над 450 000 лева

Окръжният прокурор на Монтана Росен Петков, Районният прокурор Емил Овчаров и ръководителят на сектор "Криминална полиция" в Лом главен инспектор Иван Аврамов дадоха брифинг на открито пред сградите на някогашния военен завод в село Сталийска махала, по повод разкритите вчера в тях ферма за добиване на криптовалута и оранжерия за отглеждане на канабис.

Росен Петков съобщи, че във фермата са намерени 71 компютърни конфигурации с много мощни видеокарти, всяка от които е на стойност около 6200 лева, а общата стойност на техниката е над 450 000 лева. От трафопост на ЧЕЗ до помещението е бил прокаран нелегално кабел със сечение 150 квадрата /за сравнение обикновено жилище на едно семейство се захранва най-много с 6 квадрата/ и с дебелина приблизително на човешки юмрук. Кабелът е бил вкопан в земята и не се е виждал. Това изглежда е станало преди повече от година, тъй като над него е пораснала растителност. Кабелът е захранвал с ток мощните компютри в помещението, които само за едно денонощие са харчели електроенергия за над 1000 лева по сегашните цени, обяви окръжният прокурор. Той уточни, че по случая са назначени и допълнителни експертизи, които ще изяснят още детайли от него. Помещението за компютрите е било наето от криминално проявен мъж на 55 години от Сталийска махала.

Главен инспектор Иван Аврамов съобщи, че оранжерията за канабис е била отлично оборудвана с климатична и вентилационна система, с торове за отглеждане на растения, с уреди за дозиране на препарати и т.н. В нея са намерени 60 стръка коноп. Организаторът на нелегалното производство Р.С.Р. /50г./ от село Трайково е задържан в ареста на полицията в Лом. При проверка в дома му е намерена суха тревна маса канабис. Установено е, че той е присъединил незаконно към електрическата мрежа двете си къщи в село Трайково и не е плащал ток.

По двата случая са образувани четири досъдебни производства, уточни окръжният прокурор Росен Петков.

Разкритата в Сталийска махала оранжерия е поредната в област Монтана. От началото на годината бяха разкрити три други големи подобни оранжерии в град Бойчиновци и в селата Киселево и Говежда, припомни прокурор Росен Петков.