Конспирация: „Пръскат ни с химия, медиите мълчат”

Куриози
16:56 - 06 Октомври 2022
6222
Конспирация: „Пръскат ни с химия, медиите мълчат”

„Пръскат ни с химия, а медиите мълчат“ – фраза, която е често срещана в социалните мрежи и обикновено подкрепя видеоклипове, за които се твърди, че показват т.нар. „кемтрейлс“.

Любителите на конспиративните теории смятат, че кондензационните следи от самолетите ни тровят с всевъзможни химикали. През годините те са обвинявани за почти всички заболявания и природни аномалии.

Според вярващите в теорията обикновените кондензационни следи изчезват много по-бързо, докато „кемтрейлс“ очевидно съдържат други вещества, които ги карат да бъдат по-издръжливи, предаде Би Ти Ви.

Конспиративната теория е една от най-разпространените в света, а нейното начало може да бъде проследено до 90-те години на миналия век.

„Кемтрейлс“ началото

Първоначално се зародила идеята, че самолети на световните елити разпръсват токсичен метал – барий, който се използва, за да се намали пасивно населението на планетата.

През 1996 г. Американските Военновъздушни сили публикували доклад за влияние върху времето чрез различни химикали, подобно на разбиването на градоносни облаци. Тогава били обвинени от обществото, че ги „пръскат с мистериозни субстанции“. С разпространението на теорията Военновъздушните сили започнали да получават хиляди писма от ядосани граждани по темата.

Барият е химичен елемент, който се използва най-често във вакуумните тръби, като например луминесцентните лампи. Той се използва също във фотографията, медицината, производството на стъкло и бои и др.

При приемането на по-високи дози барий от човек се наблюдават стомашно-чревни разстройства, мускулна слабост, затруднено дишане и повишаване или спадане на кръвното налягане. Разтворимите бариеви съединения са токсични за хората, животните и растенията.

„Кемтрейлс“ еволюцията

През годините и особено след 2000-ната година, теорията за „кемтрейлс“ претърпява редица метаморфози и сега „белите следи в небето“ се обвиняват за почти всичко – от разпространението на COVID-19 до насилствена ваксинация за същото заболяване.

„Кемтрейлс“ се посочват също като инструмент за световна доминация. В социалните мрежи тези теории изобилстват навсякъде, като някои инфлуенсъри дори дават съвети как да се предпазим от вредното влияние. Един от начините е да поставим купичка с оцет на открито пространство – това изчиствало химикалите във въздуха.

„Кемтрейлс“ и България

Разбира се, тази конспиративна теория по никакъв начин не подминава нашата страна. В приложението „Аз, репортерът“ в рамките на един ден получихме няколко видеоклипа по темата.

„Така изглежда небето над селото и троянския балкан тази сутрин. Какви са тези самолети? Нормално ли е тези следи да не изчезват цял ден?“, пише един от потребителите.

„Странно разчертаване на небето над България от странни самолети“, пише друг.

„И после говорят глупости, че това не е химия, с която ни тровят, а едва ли не е натурална съставка. Вие сами преценете. Само ще вметна, че тая гняс повече от четири часа се разстила над София“, пише трети.

В социалните мрежи също се наблюдава засилване на публикациите по темата в някои групи, отново с подобни текстове и обяснения към тях. А обяснението е много просто.

Науката казва

Кондензационните следи на самолетите са водна пара.

При определени метеорологични условия въздухът на голяма надморска височина е доста влажен, но все пак недостатъчно, за да се образува облак. Ако обаче самолет премине на това място, отделените от него водни пари и отработени газове образуват малки капчици, които температури от минус 50 градуса незабавно замръзват и стават видими като облаци.

При определени климатични условия тези облаци могат да останат непромени с часове. Често те се разпръскват от вятъра. В зависимост от това колко движение има във въздуха, колко високо лети самолетът, дали той се снишава или се издига, следите от него изглеждат по различен начин. Контурите се определят от траекторията на полета. Ако контурите са прекъснати на определени места, това се дължи на различната концентрация на водни пари в околната атмосфера.

В зависимост от влажността на въздуха те могат да останат в продължение на часове в небето.