Константин Пенчев се връща като омбудсман?

Мандатът на конституционния съдия изтича през есента

Общество
14:30 - 31 Юли 2024
3391
Константин Пенчев се връща като омбудсман?

Ветеранът Константин Пенчев много скоро може да се върне на поста омбудсман. Тези слухове все по-упорито се носят през последните дни в кулоарите на парламента.

72-годишният конституционен съдия нямал никакви намерения да се пенсионира

и се договорил лично с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да получи подкрепа за новия стар пост, научи Lupa.bg.

В замяна той гласувал в подкрепа на промените в Конституцията, засягащи правомощията на президента – точно както и бившата председателка на групата на ГЕРБ в парламента Десислава Атанасова.

„Пенчев е играч – умен и интелигентен, но повратлив. Така че може да го възнаградят, защото гласува срещу президента при последния конституционен казус”, коментираха пред Lupa.bg запознати.

Всъщност вотът в КС по отношение на служебното правителство не беше решен окончателно, защото гласовете бяха 6:6.

Пенчев беше изпратен в Конституционния съд през 2015 г. и тази есен мандатът му изтича. В същото време столът на омбудсмана от април месец стои свободен. Тогава бившата обществена защитничка Диана Ковачева напусна заради още по-привлекателна позиция – съдия в Европейския съд по правата на човека.

След промените в Конституцията длъжността омбудсман у нас рязко придоби голям престиж и ключово значение за държавата, защото тази позиция е включена в „шорт листата” за служебен премиер.

А на прага на поредните извънредни парламентарни избори, които се очертават през октомври, битката кой точно да държи властта по време на вота е изключително важна.

През октомври изтичат мандатите и на двама съдии от квотата на президента - Филип Димитров и Мариана Карагьозова. Сега и двамата гласуваха в ущърб на президентските правомощия. След новите назначения през есента обаче ситуацията може да добие коренно различни измерения.