Конституционният съд захваща делото за лицензите на "Делта гард"

Новини
10:31 - 22 Декември 2022
1602
Конституционният съд захваща делото за лицензите на "Делта гард"

Тричленен състав на Върховния административен съд спря производството по административното дело, свързано с казуса с отнетите лицензи за охранителна дейност на „Делта гард“ ЕООД, съобщиха от съда.

Със свое определение върховните магистрати внасят в Конституционния съд на Република България питане „налице ли е несъответствие на разпоредбата  от Закона за частната охранителна дейност с разпоредбите Конституцията на Република България.“

Административно дело е образувано пред ВАС по жалба на „Делта гард“ ЕООД срещу решението на Административен съд София - град, с което е отхвърлена жалбата на „Делта гард“ ЕООД против заповед на директора на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) в МВР, издадена на 4 ноември 2021 г.

С нея на основание бяха отнети четири броя лицензи, издадени на „Делта гард“ ООД (с правнооргонизационна форма ЕООД към датата на издаване на заповедта)

Причината е, че на единия от собствениците на охранителната фирма – Димитър Стоянов, през 2019 г. е повдигнато обвинение за самоуправство, осъществено чрез сила или заплаха, свързано с охраната на фотоволтаичен парк.