Кораб потъна, спасиха 14 от екипажа

Актуални новини
09:18 - 25 Януари 2023
2403
Кораб потъна, спасиха 14 от екипажа

Товарен кораб, плаващ под флага на Хонконг, потъна в зоната между Южна Корея и Япония, предадоха световните агенции. Изпратени на мястото спасителни екипи са успели да открият най-малко 14 от 22-та членове на екипажа на кораба, предаде ДПА. От тях 11 са били в безсъзнание.

Кораби и самолети на японската и южнокорейската брегова охрана, както и два търговски товарни кораба, са продължили да търсят останалите членове на екипажа, но според южнокорейски представители издирвателната операция е затруднена заради силните ветрове и вълни, допълва Асошиейтед прес.

Корабът "Джин Тиан" с тегло от 6551 тона е потънал около три часа и половина, след като в 23:15 ч. местно време вчера вечерта той е изпратил сигнал за бедствие. По това време той се е намирал в японската ексклузивна икономическа зона, каза Шиня Китахара от японската брегова охрана.

Корабът е бил с регистрация в Хонконг и е пренасял дървен материал. Той е потънал на около 160 км югозападно от Нагасаки, Япония, и на около 150 км южно от южнокорейския остров Джеджу.

За последно капитанът на кораба е говорил с бреговата охрана чрез сателитен телефон и е казал, че екипажът ще напусне кораба. Разговорът е бил проведен минути, преди корабът да потъне, съобщават представители на бреговата охрана на остров Джеджу.

Според южнокорейски и японски представители лица 14 членове на екипажа са били от Китай, а осем от Мианма.

Корейските официални лица към момента не са съобщили къде ще бъдат откарани спасените членове на екипажа.

Причината за потъването на кораба не е изяснена и няма признаци той да се е сблъскал с друг кораб.  Представители на бреговата охрана на острова Джеджу казаха, че за района е имало предупреждение за силен вятър, но след това то е било отменено.

Там около 7 ч. местно време днес вятърът е бил със скорост 16 метра в секунда, а вълните са били с височина около 3-4 метра. Температурата на водата е била около 18,5 градуса по Целзий, заявиха корейски длъжностни лица.