Корнелия Нинова: Изнасяме оръжие и боеприпаси за над 50 държави

Политика
19:39 - 08 Май 2022
2255
Корнелия Нинова: Изнасяме оръжие и боеприпаси за над 50 държави

„Чухме крайни мнения, но Русия спрямо България е приятелска държава“, смята министърът на икономиката Корнелия Нинова. В предаването „Защо, господин министър?“ лидерът на левицата отговаряше на въпросите на Мария Цънцарова.

„По-голямата част от обществото у нас смята Русия за приятелска държава – затова беше и този висок процент да не изпращаме оръжия. Втората част са политическите оценки – там чухме крайни мнения, дори на хора в коалицията. Спрямо България е приятелска държава“, смята Нинова.

На въпрос защо наш приятел спира газта ни, Нинова каза, че не може да коментира сделката с „Газпром“, тъй като това не е в нейния ресор. „Вероятно това е ответен отговор на санкциите, които се налагат срещу Русия. Ето защо подобно замеряне със санкции и контрасанкции трябва да спре. Прекалено много емоции, светът има нужда от разум“, смята Нинова.

На въпрос кой смята, че трябва да спечели войната – Русия или Украйна, лидерът на левицата не даде отговор. Тя каза, че войната трябва да спре, тъй като тя е в основата на всички проблеми и че няма значение кой печели и кой губи.

„Какъв е смисълът да убиеш чужда икономика, докато самоубиваш своята? Тази надпревара трябва да спре“, смята Нинова.

Войната трябва да спре. Поскъпването на живота е последица от войната. Колко години трябва да минат, за да се реши този проблем?!

България изнася оръжие и боеприпаси за над 50 държави. Закупени те стават чужда собственост. В началото на войната сме имали договори за износ, призна министърът на икономиката.

Шефът на "Кинтекс" е уволнен не за издаване на държавна тайна, а за конфликт на интереси. Той е имал фирма, от която е печелил, докато е начело на държавно предприятие, твърди Нинова. 

Румен Радев много добре знае, че износът на оръжие е правен по договори, които неговите два служебни кабинета са сключвали. Изненадват ме някои реакции на Румен Радев – нападките му срещу нас, че ние сме виновни за евентуален износ на оръжие за Украйна. Ние не можем да търсим отговорност от страните, за които изнасяме оръжие, какво правят после с него“, заяви тя и представи списък със 130-те сделки за износ, сключени след началото на войната.