Кошлуков не дава оставка, ще снима филми по Йовков и Алеко Константинов

Шефът на БНТ планира да се екранизира българската класика

Новини
15:22 - 16 Юли 2020
1926
Кошлуков не дава оставка, ще снима филми по Йовков и Алеко Константинов

Шефът на БНТ Емил Кошлуков няма никакво намерение да подава оставка, която му бе поискана преди дни от политици, бивши служители на националната медиа и независими интелектуалци. Нещо повече - Кошлуков обяви амбициозен план за заснемане на филми за телевизията, както и известни програмни промени, според които "По света и у нас" ще имат повече и по-дълги емисии.

"БНТ ще занеме и предоставя на зрителите български автори и филми. Конкурсите, които ще направим за сериали, ще бъдат върху големите български произведения. Ще държа категорично да екранизираме Йордан Йовков, Алеко Константинов, Йордан Радичков, Димитър Димов - авторите, които могат да бъдат потенциал за дълги сериали. Както и да покажем културния, духовния живот на страната. Правим го, защото сме длъжни да съхраняваме културата и традициите на България. Защото няма как да възприемеш Бегбеде и Фуко, ако не си чел Йовков", казва Кошлуков в интервю за столичен вестник.

Той коментира каква ще е новата програмна схема на обществената телевизия от есента, която би трябвало да следва "ритъма на аудиторията". Измененията вероятно ще включват и промяна на публицистичния пояс, който по думите на Кошлуков, в момента е между 18 и 22 ч. "Може ли да преразгледаме праймтайма и да направим по-дълги блокови предавания, каквато е модата навсякъде? Мислим във всяка посока." Друга промяна, която се обсъжда, е какво да се случи с новинарските емисии - колко да бъдат дълги и какъв да бъде техният фокус. Възможно е "По света и у нас" от 18 часа вече да продължава цял час и да приключва в 19, а след него да започва предаването "Още от деня". След това пък, в 20, да стартира централната емисия на "По света и у нас", разкри пред Lupa.bg човек от ръководството на националната медиа.

Оставката на Кошлуков беше поискана от лидера на "Да, България" Христо Иванов, а след това над 80 творци и общественици пожелаха той да си отиде в писмо, в което изтъкват, че след влизането му в ръководството на телевизията е изгубила авторитета, извоюван с обективността ѝ.