Кошлуков: "Умно село" е твърде скъпо

БНТ сама ще прави подобно предаване, интелектуаци написаха писмо на генералния директор в защита на Бате Влади

Култура
21:20 - 03 Януари 2020
11752
Кошлуков: "Умно село" е твърде скъпо

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков заяви пред "Дневник", че предаването "Умно село", което 20 години бе излъчвано в ефира, не е спряно, а просто договорът не е подновен поради "скъпата цена" на външната продукция на фона на финансовата криза в БНТ. "При нас има достатъчно качествени кадри. Не си струва в тази криза да наемаме още хора", каза Кошлуков.

"Предаването ще бъде заменено с нещо подобно, просто БНТ ще бъде продуцент и то ще се прави от щатни служители. Няма нужда да се купуват външни продукции, за които телевизията има капацитет", допълни генералният директор. Според него в БНТ има кадри, които "познават културата", както и достатъчно архиви. "Ако някой може да прави такива филми, това е именно БНТ", отсече Емил Кошлуков.

Както Lupa.bg вече писа документалната поредица "Умно село" няма да се излъчва по БНТ от тази година, след като договорът с неговите автори Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов, известен като Бате Влади, не беше подновен. След 21 години в ефира на обществената медия последният епизод на предаването, което представяше в различен стил портрети на значими хора от сферата на изкуството и културата в България, беше излъчен на 28 декември.

Днес скулпторът проф. Емил Попов изпрати отворено писмо до ръководството на БНТ, СЕМ и парламентарната комисия по култура и медии, в което настоява "Умно село" да продължи своя телевизионен живот.

Писмото бе подкрепено от над 40 интелектуалци, сред които художниците проф. Станислав Памукчиев, проф. Ивайло Мирчев, Камен Старчев, проф. Греди Асса, изкуствоведа проф. Аксиния Джурова, директора на Националната галерия Ярослава Бубнова, председателя на СБХ Любен Генов, скулпторите Павел Койчев, проф. Валентин Старчев, проф. Иван Славов, аниматора и режисьор проф. Анри Кулев, оператора Светла Ганева, цигуларя проф. Минчо Минчев, писателя Рада Москова, актьора Борис Луканов, писателите Георги Господинов, Боян Биолчев, философите проф. Калин Янакиев и д-р Тони Николов, треньорката по художествена гимнастика Нешка Робева.

Шапката на "Умно село"

Бачурова изтъкна пред "Дневник", че един от мотивите за създаването на "Умно село" е бил липсата на съвременен архив в областта на културата и изкуството. Така за последните 20 години поредицата е произвела над 200 художествено-документални епизода, в които е съхранена паметта както за хората, така и за времето, в което са творили. "Така "Умно село" на практика създаде един нов "Златен фонд" на българската култура в едно много добро сътрудничество с Българска национална телевизия. Затова този вид "раздяла" не е адекватен и напълно незаслужен", отбеляза тя.

Бачурова изтъкна, че основната функция на БНТ като обществена телевизия, която я отличава от останалите комерсиални телевизии, е да осигури програми за култура и образование. "С отпадането на ефирно време за художествена документалистика, за висока култура и изкуство, БНТ всъщност сериозно ограничава съдържанието, заради което съществува, каза Бачурова. Тя изрично подчерта, че бюджетът на поредицата е един и същ от 2000 година насам. Така че, особено в последните години, той е бил "неадекватно нисък" за качеството, което е получавала БНТ под формата на един 54-минутен документален филм с висока художествена стойност и HD качество.

Ето и писмото на Емил Попов:

„Защо?!…

Не мога да повярвам, че от януари в ефира на БНТ няма да продължи поредицата „Умно село“. За 20 години десетки документални филма, посветени на големи личности с безспорни заслуги за духовното издигане на обществото ни, отразиха българската култура „отвътре“. Културата отвъд ширпотребата, отвъд имитацията. Духовността, извисена над комплексите за малоценност, нанасящи опустошителни белези в съзнанието на съвременния човек.

Нима вече не стана ясно на всички, че единственият позитивен багаж, който един народ може да пренесе във времето, са образците на неговото изкуство и култура?! И че ако самочувствието на една нация се гради на нейните минали и настоящи духовни постижения, то не друго, а паметта за тях осигурява живот на това самочувствие? Масовото отношение към духовното наследство у нас отдавна е катастрофално. Борбата за оцеляване допълнително го обрича на забрава. В този мъчителен процес на българина не му помагат особено нито институциите, нито медиите, в чиито функции влизат грижата за образованието и духовната хигиена на нацията. Един след друг си отиват от този свят хора, чийто живот и творчество са чертали спиралата на собственото ни развитие, но паметта за тях остава единствено у техните близки. Младите българи не познават собствената си история, а дори за тези, които се интересуват, знакови имена в българската култура са познати само от учебниците

Следва риторичният въпрос: колко на брой са предаванията в националния ефир, които не само информират, а утвърждават и съхраняват памет?

И ето че поредицата „Умно село“ се оказа истинско съ-преживяване: едно уж лично творческо битие се оказа споделяно от създателите ѝ с широка аудитория, при това с най-висока мяра разбиране, информация, вкус, съпричастност. Качеството и постоянството, с което авторите на поредицата го съхраняваха, я направи уникална, безусловно необходима. Представянето на героите, внимателното вглеждане в контекста, свързан с тяхното дело и живот, са важен за нацията обществен и културен пласт. А лентата, която ги съхрани така живо и компетентно – паметта за нея.

Ето защо не мога да повярвам, че ръководството на Българската национална телевизия е избрало да наложи вето върху производството на жив, пълнокръвен архив, съставляващ безценен фонд на българската култура. Това решение е възмутително, необяснимо, стряскащо. И тъй като съм още жив, а много от тези личности междувременно си отидоха, няма да спра да задавам въпроса: в кой точно момент БНТ реши, че трупането на този архив трябва да бъде преустановено?! Как без следи от духовна памет да знаем кои сме, ако не знаем откъде идваме? Как да окуражим в търсене на смисъла тези след нас, ако не можем да им посочим примерите преди тях? Усещането, че са част от нещо по-голямо, което се нарича традиция? Отговорът на тези въпроси всъщност трябва да е мисията на обществената телевизия.

Затова се обръщам към нейното ръководство. Защо лишавате българите от това, което „Умно село“ им дава?
То им принадлежи изначално."