Кошмарът в Гърция: Все още не е ясно колко пътници е имало във влака

57 са официално регистрираните жертви, но все още има хора в неизвестност

Новини
20:22 - 03 Март 2023
3171
Кошмарът в Гърция: Все още не е ясно колко пътници е имало във влака

Трети ден на траур в Гърция след влаковата катастрофа, при която загинаха 57 души. Обвинен за тежката трагедия продължава да е само началникът на гарата в Лариса. В гръцките медии се появи информация, че той е бил назначен само пет дни преди инцидента, а това вероятно е една от причините той да допусне фаталната грешка, довела до челния сблъсък.

На третия ден от катастрофата въпросът колко хора е имало във влака продължава да няма отговор. На последната спирка преди смъртоносния удар в Лариса са се качили пътници, които са си закупили билети в самия влак. Затова ги няма в електронната система и не се знае колко изобщо са били. Това означава, че официалният брой жертви – 57, може да не е окончателният.

22-годишният студент Денис Руцис се качва на влака за Солун и звъни на баща си. „Татко ще се забавим, ще ти звънна аз по телефона. Не идвай по-рано. Още чакам обаждането му”, разказва бащата. Три дни след жестоката катастрофа, родителите на Денис търсят отговори. „Не знам дали е бил на мястото си по време на удара, това искам да разбера. Може да е бил напред. Търсят го, не е в списъка на ранените, няма го никъде. Денис Руцис се казва, на 22 години. Работи в Солун в една фирма. Беше ходил да види приятелите и роднини, които имаме в Атина и приятелката му”, казва майката. „Всичките деца - убиха ги. Това стана. Убийци са. И не е само един, всички са. Търся детето си, търся го, но нищо”, казва бащата.
Студенти и ученици също потърсиха отговори. Те се събраха на демонстрация в Лариса. Настояха за отговорност и се заканиха да отмъстят за погубените животи.
„В шок съм. Обадиха ни се снощи по телефона и казаха: „Приятелят ви е идентифициран”. Аз бях навън и го търсех, а той е бил мъртъв. Трябва да се събудим, защото спим и там не загинаха само студенти и близки хора, бъдещето ни умря”, заяви Алексия Анатасиу.

На мястото на катастрофата издирването продължи и днес. Заради обилния дъжд влакът пропадна в почвата и това затрудни операцията. В болницата продължават да се лекуват стотици. „Много тежки моменти. Родители изпратиха децата си на влака, прегърнаха ги, целунаха ги, със заръка, когато стигнат в Солун да им звъннат по телефона. Повтарям, че е много тежко за мен. Голяма душевна сила трябва”, споделя Атанас Костадинос, лекар в болницата в Лариса.

Снощи Атина отново стана арена на многохиляден протест, а демонстрантите влязоха в сблъсъци с полицията.