Костадин Ангелов: Повече пари за медиците

Лекарската заплата може да се вдигне до 8400 лв., заяви бившият здравен министър

Политика
15:55 - 24 Септември 2022
3114
Костадин Ангелов: Повече пари за медиците

Според нашите разчети за 4 г., ако ГЕРБ-СДС управлява, лекарската заплата може да се вдигне до 8400 лв., сестрите да получават 5600 лв., а санитарите - 2800 лв. И това не са празни обещания, заяви бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов.

И допълни, че хората ще плащат по-малко за лекарства.

Ето какво сподели още той при представянето на програмата на ГЕРБ-СДС в сектор “Здравеопазване”, като наред с това постави акцент върху детското здравеопазване.

"Основното в грижата за децата е да са здрави. Затова в програмата на ГЕРБ-СДС първата задача е да осигурим възможност и право на безплатен скрининг за вродените малформации и аномалии на централната нервна система, за затлъстяване, захарен диабет, гръбначни изкривявания. Важно е в България да се създаде Национален център за широкообхватен пренатален и неонатален скрининг и център за протонна терапия.

Здравната политика, която предлагаме от ГЕРБ-СДС, съдържа и сериозна крачка към гарантиране лечението на децата до 14-годишна възраст. Предложението ни е те да имат право на безплатни лекарства, които личният им лекар е изписал. Убедени сме, че детското здравеопазване не може да се развива без изграждането на 4 многопрофилни детски болници - национална в София и по една във Варна, Бургас и Пловдив.

"За всяка криза може да се намери решение и ГЕРБ е доказал, че търси и намира тези решения. Хората ще могат да си купуват по-евтини лекарства в аптеките, когато здравната каса започне да реимбурсира по-голям процент от медикаментите, например да поема 75% от цената. Когато говоря за реимбурсиране, имам предвид политика, която ще даде възможност всеки българин да харчи реално по-малко пари за лекарства. Една от задачите е хората да усетят, че плащайки пари за здраве, това са пари, похарчени именно за тяхното здраве.

А относно е-рецептите - те бяха въведени по време на нашия мандат, но в интерес на пациентите е да останат и хартиените.

Политиката ни, включително за времето, когато бях министър на здравеопазването, е насочена към повишаване заплащането на труда в сектор “Здравеопазване”. Според нашите разчети за 4 години, ако ГЕРБ-СДС управлява, лекарската заплата може да се вдигне до 8400 лева, сестрите да получават 5600 лв., а санитарите - 2800 лв. И това не са празни обещания. Веднъж вече обещахме повишаване на доходите на медиците и го направихме, вкарвайки в заплатите на всички работещи в болници допълнителни 600 лв. за лекар, 360 лв. за сестра и 120 лв. за санитар. Извън това плащахме по 1000 лева месечно за медиците на първа линия, което в най-тежките вълни от пандемията е струвало на бюджета близо 80 млн. лв. на месец. Пари, които още в първите дни от мандата на ПП бяха отнети от лекарите и сестрите. По-високите възнаграждения са и пътят за намаляване на доплащанията в болниците

Здравната карта се нуждае от корекции, но основното e държавата да е активен регулатор на системата, защото пазарът очевидно води до изкривявания като свръхконцентрация в големите градове и недостатъчност на медицинските услуги в малките населени места. За това от ГЕРБ-СДС предлагаме две неща: първо, мобилни поликлиники и второ, тристълбов модел на финансиране на младите лекари, които изберат да останат да работят в болници в отдалечени и труднодостъпни райони.

Критиките по време на моя мандат идваха от хора, които мечтаеха да бъдат политици, но политикантстваха. Приетият закон за публичните предприятия и правилникът за неговото прилагане ме задължаваха да обявя и проведа конкурси във всички лечебни заведения, в които държавата е собственик над 50 на сто от капитала на съответното дружество. Имаше и срок, с който аз се съобразих. Смених двама директора - в Добрич и в УМБАЛ “Царица Йоанна”. Първия заради невъзможност болницата да се справи с COVID кризата, а втория заради доклад на ДАНС и данни от прокуратурата. Министрите след мен си позволиха първо, много повече кадруване и назначения/уволнения без ясни критерии за решението, и второ - използваха временното си пребиваване в системата на здравеопазването за задоволяване на личната си потребност от публичност и власт. Затова действията им, вместо да решават проблеми в системата, допълнително създадоха такива.