Костов: Нито един от моите министри днес не е богаташ

Чакам извинение от българското общество, което ме набеди, че съм купил 50% от всичко приватизирано, заяви бившият премиер

Политика
19:07 - 23 Февруари 2020 (обновена)
3415
Костов: Нито един от моите министри днес не е богаташ

Президентът Петър Стоянов ми се е обаждал по телефона по повод приватизацията със смущението, че се губи доверие към СДС, но такъв разговор, в който той да ми се кара, за който твърди Ханке, никога не е имало. Това каза бившият премиер Иван Костов в предаването "120 минути" по Би Ти Ви.

"Нито съм бил купувач, нито продавач в приватизацията, нито аз, нито моето семейство", заяви той. "Всички политически партии са участвали в приватизациите с около 5000 души. Няма как Иван Гешев да намери нещо нередно при мен, защото не съм участвал в приватизация. Чакам извинение от българското общество, което ме набеди, че съм купил 50% от всичко приватизирано. Това е измама и е задушаващо“, коментира бившият министър-председател.

"Сигнали за корупция имаше, но те са предавани на прокуратурата. Не е вярно, че е изтекла давността - 500 сделки бяха проверени, повдигнати бяха обвинения, но те паднаха в съда. Не е вярно, че някаква давност е спасила тези хора, те бяха изтормозени. Колкото до Ханке - използвам винаги случаите да казвам, че не той е баща на валутния борд. Предполагам, че обвинява заради наранено его", добави той.

Костов потвърди, че е имало доклад 226 и са се разследвали сигнали за корупция на министри. "Тези министри  бяха сменени", обясни той, но не пожела да изнася повече информация. "Не мога да наричам хората такива или онакива, ако не се е произнесъл съдът", добави бившият премиер.

Иван Костов даде пример с някогашния съпруг на Надежда Михайлова: "Решението на ръководството на партията беше да не се смесва политиката с бизнеса. Но защо да сменям Надежда Михайлова? Някой доказал ли е, че мъжът й е нарушил закона, участвайки в приватизацията. Пък и тя скоро след това се раздели с първия си съпруг", допълни той.

Командира заяви, че не бил давал обяснения на Евгени Бакърджиев и другите министри за смяната им, а за Веселин Методиев причината била съвсем друга. 

"Нито един от министрите в моето правителство днес не е богаташ, дори някои да са повишили жизненото си равнице, други станаха богаташи", категоричен бе той.

"Допуска се груба фалшификация - измисля се стойността на активите, подлежащи на приватизация, а има документи. Всъщност се приватизираха предприятия с активи, но и пасиви", сподели Костов.