Косьо Мишев: Пеевски е бил на 1 година по време на омерзителния Възродителен процес

Бившият син съветник адмирира лидера на ДПС, че обяви война на ДС

Топ
17:44 - 16 Октомври 2024
7798
Косьо Мишев: Пеевски е бил на 1 година по време на омерзителния Възродителен процес

Някогашният съветник на Филип Димитров - Константин Мишев, отново направи коментар на драмите около ДПС и инициативата на Делян Пеевски да извади хората на ДС от редиците на Движението.

Ето какво написа бившият журналист:

Откакто се помня съм защитавал правата на малцинствата. Самият аз съм от протестантското малцинство. Нас ни третираха дори по-зле от турците. Да бъдеш протестант в Народната република беше дамга. Израстнах в Първа евангелска църква на "Солунска". Бяха прекръстили улицата на името на Васил Коларов. В тази църква е ходила майката на Георги Димитров. Зная точно на коя пейка е седяла. Един от пастирите е прекръстил Валери Петров. Казва се Асен Симеонов. Баща е на Михаил Симеонов.

Скулторът, чиято фигура на слон се намира в градината на ООН в Ню Йорк. Дъщеря на пастир Симеонов е актрисата Невена Симеонова, съпруга на Наум Шопов. В моята църква идваха братята и братовчедите на академик Сендов. Те нямаха нищо общо с този колаборационист. Евангелистката конгрешанска църква е също онази в Банско, където е кръстена майката на Вапцаров. Това е църквата, която е създала Харвард. А поетът Ватралски е написал химна на този университет. От нашата църква е също един земеделски министър. Но защо пиша това? Защото съм възпитан да уважавам етничекия произход и религията на малцинствата. Така ме учеха мама и татко.

Никога в моя живот не съм казал дума или вдигнал ръка срещу турците и помаците в България. Бях в Ню Йорк, когато комунистите с помощта на Москва започнаха отвратителния "възродителен" процес. Какво можех да направя тогава, освен да уведомявам правозащитните организации за безчинствата на комунистите над турците и мюсюлманите в България. Бях единственият щатен кореспондент на "Свободна Европа". Към мен се обръщаха от Хелзинския комитет, от американския Пен клуб, от дружествата за защита на журналистите, от "Лекари без граници", от медиите в Ню Йорк. Помагах колкото мога за защитата на онези унизени хора. Няма по-отвратително нещо от това да насилваш човек да си смени майчиното име. Но отново... защо пиша всичко това?

Защото като издигнах за пореден път глас срещу провокатора Доган, който беше поставен от Държавна сигурност да вкара турците и помаците в удобна на бившия режим партия, се започнаха клеветите срещу мен за Пеевски. Какъв Пеевски. Той не е бил роден или е бил на една годинка, когато се развиваха онези омерзителни събития. Бил е на 10 години, когато беше създадено ДПС и на 12 години, когато Доган започна атаката срещу мен и СДС.

Свалям му шапка на Пеевски, че се опитва да извади ДПС от ДС. Но това става сега. През 2024 година. Не преди 40 години, когато не е бил роден Делян. Движението за права и свободи трябва да живее. За да сме заедно българи и турци, християни и мюсюлмани. Ако "Ново начало" е това, аз подкрепям НОВОТО НАЧАЛО. Българи и турци да бъдем заедно! Завинаги. Всичко друго е ДС. Разберете!