Ковид уби Човека-амфибия (СНИМКИ+ВИДЕО)

Синеокият руски актьор Владимир Коренев, изиграл ролята на Ихтиандър, издъхна на 80 във втория ден на новата година

Легенди
19:45 - 02 Януари 2021
31771
Ковид уби Човека-амфибия (СНИМКИ+ВИДЕО)

Народният артист на Русия Владимир Коренев, който изигра главната роля в легендарния съветски филм "Човекът-амфибия", почина на 80-годишна възраст, след усложнения, причинени от коронавирус, съобщиха руските медии. Той постъпи в болница на 25 декември, но за съжаление лекарите не успяха да го спасят и той издъхна днес. Тъжната вест бе потвърдена от дъщеря му Ирина. Руският президент Владимир Путин изказа съболезнования на семейството на знаменития актьор.

Засега не е ясно как точно Коренев се е заразил с Ковид-19, при положение, че през последните два месеца не е играл в спектакли, тъй като попада в рисковата група 65+.

Роден в Севастопол на 20 юни 1940 г., синеокият красавец Коренев е студент последен курс в московския театрален институт ГИТИС, когато го канят за главната роля в "Човекът-амфибия" - Ихтиандър - момчето с хриле, което живее в морето. Така актьорът изиграва персонажа от едноименния роман на големия руски писател-фантаст Александър Беляев.

Владимир Коренев всъщност повтаря съдбата на филмовия си герой. Според сюжета на филма белите дробове на Ихтиандър отказват и той потъва на дъното на морето. Известният актьор се е снимал в около 30 филма, но голямата му страст е театърът. От 1961 г. до последно той работи в Московския драматичен театър "Станиславски".

Други популярни филми на Владимир Коренев са "Децата на Дон Кихот", "Синовете на отечеството", "Последната битка", "Криминален талант". Безспорно обаче най-емблематичната му роля е тази в "Човекът-амфибия".

Премиерата на филма е през декември 1961 г., а по кината тръгва в началото на 1962 г. Това е първият филм в света, който почти изцяло е заснет под водата. Декорите, създадени на снимачната площадка в "Ленфилм", след това са били използвани и в Холивуд. Режисьори на "Човекът-амфибия" са Владимир Чеботарьов и Генадий Казански. Филмът оглавява съветската класация за най-гледани филми през 1962 г. с 65 милиона зрители.

Когато изиграва ролята на Ихтиандър Владимир Коренев е на 21 години. Синеокият чаровник се превръща в звезда буквално за един ден и в него се влюбват всички съветски жени. Към красавеца с пронизващ син поглед летят милиони любовни писма от обожателките от всички краища на Съветския съюз.

Коренев бе женен за актрисата Алевтина Константинова. Двамата имат дъщеря Ирина.

На преклонна възраст като гръм от ясно небе за Владимир Коренев дойде новината, че има извънбрачна дъщеря. През 2016 г. жена на име Наталия Иванова обяви сензационно в популярното шоу "Нека говорят" по Първи канал на руската телевизия, че е имала мимолетна любовна връзка с Владимир Коренев и че има дъщеря от него. Тя пазела тайна цели 43 години. Наталия твърди, че се запознала с актьора по време на почивка в санаториум. От дума на дума той я поканил в стаята си на питие и се случило неизбежното, твърди Иванова.

Самият актьор отказа каквито и да било коментари по пикантната тема. Единственият коментар бе направен от официалната дъщеря на Коренев - Ирина. Тя сподели, че дори казаното да е истина, тя никога няма да хвърли камък срещу баща си. Ирина попита защо толкова много години нито въпросната жена, нито дъщеря й не са се свързали с татко й, а първо се обърнали към телевизията, за да разкажат историята. Ирина допусна, че двете жени са получили много добри пари, за да опозорят баща й на стари години.