Козметично гладуване, най-новата тенденция за чиста кожа?

Терминът "skin fasting" е въведен от японската холистична марка за красота Mirai Clinical 

Стил
14:55 - 19 Октомври 2021
3954
Козметично гладуване, най-новата тенденция за чиста кожа?

Колко време бихте издържали без почистване, нанасяне на тоник, хидратиране, или без приятния релакс с маска на лицето? Ден? Седмица? Месец? Ако сте бюти гуру, бюти блогър или просто се интересувате от тенденциите в козметиката и козметичните процедури, вероятно знаете какво е "Skin Fasting". Но ако чувате този термин за пръв път, може би ще бъде интересно да научите нещо повече за този нашумял в последните години тренд в грижата за кожата.

Терминът "skin fasting" е въведен от японската холистична марка за красота Mirai Clinical и на практика представлява "гладуване" на кожата за определен период от време, лишаването й от всякакви козметични продукти с цел подмладяване и обновяване по естествен път. Вариантоте са от пълна почивка от козметика в рамките на един или няколко дни, до просто редуциране на множеството стъпки и продукти на ежедневната бюти рутина, и избиране на по-минималистичеен подход.  

Независимо, че "skin fasting"-ът е доста нашумял и модерен, няма много професионалисти, които да препоръчват пълно прекратяване на рутинната грижа за кожата. От една страна, идеята за гладуване на кожата звучи обещаващо, но е важно да се знае, че няма строги научни доказателства в негова полза.

Според теорията за “skin fasting”-а, на кожата трябва да се даде възможност да "подиша" и да се "рестартира" сама, с идеята, че лишаването от козметични продукти ще я стимулира да се обнови по естествен начин в рамките на индивидуално избрания период от време. Според привържениците на този метод, спирането на обичайните козметични процедури за един или няколко дни е в състояние да нормализира естествената защитна бариера на кожата, а въздържането от нанасяне на продукти регулира себума до необходимото количество, за разлика от изкуствено добавените съставки, които й пречат сама да произвежда достатъчно себум, и съответно я правят по-суха. 

Много специалисти обаче не подкрепят тази теория, тъй като кожата може да стане суха поради множество причини - кожни заболявания като екзема, сезонна дехидратация и възрастови промени, които влияят върху производтството на себум. Спирането на подходящия крем при суха кожа на лицето или тялото за някакъв случаен период от време не означава и не може да даде сигнал на кожата  да произведе повече от собственото си количество себум, което може да е в дефицит поради някоя от споменатите причини. Освен това, поддържането на мека, еластична и хидратирана кожа изисква повече от естественото количество себум.

Дори ако сте привърженик на "skin fasting"-а, не е препоръчително да спрете използването на всички козметични продукти. Почистването е ключова стъпка в ежедневната рутина на грижа за кожата,  а премахването на пот,  мръсотия, бактерии и замърсявания е задължително както за личната хигиена, така и за предотвратяване на преждевременно й стареене.

Лишаването от почистване на кожата не е единственото, което може да доведе до проблеми. В зависимост от типа кожа на лицето, липсата на слънцезащитен крем може да повиши пигментацията, а липсата на ексфолиация може да доведе до натрупване на мъртви клетки. В някои случаи самото спиране на определени видове продукти може да причини повече вреда, отколкото полза. Типичен пример в това отношение е склонната към акне кожа, тъй като почивката от продуктите против акне може да доведе до влошаване на състоянието, докато редовната рутина е задължителна за справяне с този понякога доста упорит проблем.

Независимо че крайният вариант на този метод не е препоръчителен, повечето експерти са съгласни, че прилагането на "диета" вместо тотално въздържание, може да бъде полезно, ако това доведе до разумно преразглеждане на  количеството продукти, които се ползват за ежедневната рутина.

Наслояването на множество продукти върху кожата може да доведе до неутрализиране на полезното им действие, развиване на чувствителност, дразнене и дори екзема или обрив, ако продуктите не работят добре в комбинация. Когато става въпрос за грижа за кожата, повече не означава по-добре и ползването на прекалено много продукти е не само загуба на време и пари, но и може да я увреди.

За всеки тип кожа и всяка възраст има нужда от специална грижа, затова и ежедневната грижа за лицето с подходящи продукти не трябва да се пренебрегва. Постигането на оптималния баланс изисква внимателно подбиране на продуктите поради факта, че имат различни съставки, и не трябва да се стига до пренасищане. Затова е добре да се ползват продуктите от една линия на производител, където експертите са помислили предварително за балансираната комбинация на съставките.

Друг вариант е да купите продукт от типа – „интелигентна формула“. Например крем за околочния контур, който е подходящ и като основа за грим. Този тип продукти са чудесни, защото помагат да се избегне претоварването на кожата, пестят време и пари, и не на последно място, са екологичен и отговорен потребителски избор, тъй като намаляват разточителността.

Безспорно, оптимизиаренто на ежедневната рутина и изключването на ненужните продукти е полезно за грижата за кожата. Тенденцията за ограничаване на прекомерната употреба на козметика има смисъл имайки предвид добиващата все по-голяма популярност мания към бюти рутина съставена от множество стъпки, някои от които напълно излишни. Кожата трябва да бъде почистена, тонизирана, хидратирана и подхранена, но в разумни граници, и да не се забравя добавянето на слънцезащитен продукт.