Козметиката ускорява стареенето

Защо е по-добре да откажете "ароматните" средства

Бюти
17:10 - 04 Юни 2020
3603
Козметиката ускорява стареенето

Ароматите се използват, за да придадат на козметиката приятен аромат или, обратно, да маскират неприятната миризма на активни вещества (не всички миришат на рози). Не всички от тях са от полза за кожата. Повечето от тези аромати могат да причинят алергична реакция и възпаление, а при продължителна употреба - по-сериозни последици.

Някои компоненти на аромата действат като бомба със закъснител: кожата изглежда фина и не реагира на козметичен продукт, докато вредните вещества се натрупват в дълбоките слоеве на епитела. Това води до нарушаване на процеса на производство на колаген и намаляване на способността за регенерация. Излишно е да казвам, че подобни промени са изпълнени със суха кожа, загуба на нейната еластичност и преждевременна поява на бръчки.

Ароматите са естествени и синтетични и двата вида са опасни за кожата. Етеричните масла се използват като естествени аромати, които могат да причинят дразнене и силна алергична реакция. Те могат да бъдат намерени в състава от маркировката INCI в скоби след латинското наименование на маслото. Това е международна номенклатура, която показва потенциалната опасност от лекарство за хора с алергии.

Синтетичните аромати са идентични с естествените аромати, които също нямат най-благоприятен ефект върху състоянието на кожата. Някои от тях дори са забранени за употреба в някои страни в Европа, тъй като могат да провокират мощна алергична реакция. В козметиката те могат да бъдат намерени под следните имена: Isoeugenol, Geraniol, Majantol, Eugenol, Coumarin, Citronellol и Cinnamal. Ако едно от тези имена се появи в състава, по-добре е да потърсите друг продукт, така че тогава да няма неприятни изненади.

Производителите често избягват да споменават конкретни имена на продукти, като използват неясни надписи като аромат и парфюм. Само определяне аромата на продукта не е тест: точно както някои активни съставки, които са полезни за кожата ви, могат да имат много приятна миризма, така и синтетичните аромати могат да я удавят, така че продуктът да не мирише. Между другото, не бива да се ръководите и от маркера „без аромати“, законно е позволено да пишете това на всяка банка с каквото и да е съдържание, така че е по-добре да проверите състава.