Кръчмите през просото: Пробутват стара храна, лъжат с порциите

Блъскат ястията с тонове подправки, за да задушат лошата миризма, оплакват се клиенти

Любопитно
18:00 - 05 Април 2024
6100
Кръчмите през просото: Пробутват стара храна, лъжат с порциите

Кръчмите съвсем я удариха през просото в името на бързата печалба и пробутват стара и некачествена храна на клиентите, или пък удрят в грамажа. Тарикатските номера, които станаха масова практика още след Ковид-пандемията, в момента продължават с пълна сила, оплакват се клиенти.

Дори скъпи ресторанти, които уж държат на реномето си, си позволяват да сервират остатъци от предишен ден и явно стара храна. Масово се намаляват и порциите.

Най-много се намалява грамажът на салатите и гарнитурите към основните ястия. Салатите, сервирани в повечето заведения на места са наполовина на съдържанието, предлагано преди, споделят редовни клиенти, които виждат ясно разликата в чиниите.

Препълнените купички със зеленчук и добавки от сирене, кашкавал, пармезан и прошуто вече не са на мода. Особено по-скъпите добавки понякога почти липсват в порцията.

Ако си поръчате Овчарска салата например, не разчитайте да видите нещо друго освен краставици и домати. Шунката, гъбите и яйцето ще са или няколко дребни парченца, или съвсем липсват. „Все едно е дали ще поръчаш Шопска или Овчарска, салатата е една и съща.”, ядосват се клиентите.

Най-неприятната изненада за хората е обаче с основните ястия с месо. Мнозина се оплакват, че в скъпи заведения получават стара мръвка, дори с неприятен аромат, и то за блюда с цена 25-30 лева.

За да задушат неприятната миризма на старо месо, готвачите блъскат подправки „на кило” и така месото става почти невъзможно за ядене, оплакват се клиенти, разочаровани от номерата на скъпи софийски кръчми.

Ако пък поръчвате скара с гарнитура, няма да намерите вече обилна добавка от картофки или лютеница – в чинията с кебапчетата ви ще се мъдрят няколко дребни компирчета и лъжица доматено пюре, разказват клиентите.

Десертите също са в оскъден грамаж почти навсякъде – парчето торта вече се предлага почти прозрачно и по сладкарници, и по ресторанти, въпреки че струва 7-8 лева, а крем-карамелът и „Брюле” са почти на дъното на купичката.

Оплаквания валят и от грамажа на питиетата – сервират се големи водки или ракии с „отрязан” грамаж, а виното в чашата е под половината.

Ясно е, че кръчмарите пестят от продукти и се стремят да ударят печалба от каквото може и не искат да изхвърлят храна, но се оляха с номерата – все едно се върнахме в соца, ядосват се разочаровани клиенти.

Хората са категорични, че заведения, които се опитват да печелят на гърба на хората, като ги лъжат брутално и им прилагат кръчмарски номера, в крайна сметка ще изгубят постоянните си клиенти и пак няма да печелят добре.

„Ако искаш да привлечеш и задържиш клиента, трябва да предлагаш вкусна и качествена храна и да не ги удряш в порцията, сякаш сме в 20-и век. Още повече, че грамажът най-често е отбелязан в менюто.”, категорични са всички посетители.