Кръчмите в Пирот – пълни с българи

Актуални новини
17:43 - 09 Ноември 2019
5957
Кръчмите в Пирот – пълни с българи

Пирот е град, исторически свързан с българската национална идентичност. Той е любимо място на сънародниците ни за пазар и алкохолен туризъм заради атрактивните цени. Съботният пазар е любимо място за туристите от България, видя екип на БГНЕС.

Тържището е разположено в градинка около паметник на освобождението на града от турско робство през декември 1877 г.

Десетки производители са изложили продукцията си директно на земята в кашони. Атмосферата – типична за българския пазар през социализма. На места се чуват подвиквания към клиентите, на други места пък срещаме пазарлъци. Не липсват и живи реклами – възрастна баба се движи, нанизана върху нея с чушки. А цените са повече от атрактивни за бюджета на нашенеца.

Килограм чушки и домати се търгуват между 1 и 2 лева. Много често може да се купят и на по-ниски цени, разказа продавачка.

В близост до пазара на централната улица продавачка в магазин за бързи закуски ни разказа, че туристопотокът от България в събота е огромен, а кръчмите са пълни.

Жената отбеляза, че българите са добри клиенти. Със задоволство казва, че през последните десет години градът се развива и няма миграция, както е в останалите градове на Сърбия. В момента се управлява от независима „Коалиция за Пирот“. По численост, заедно с прилежащите села, наброява 60 000 души.

„Заплатите са добри, а в местния завод няколко хиляди души“, посочва продавачката, говорейки за местния завод за гуми, купен от световния гигант „Мишелин“. Жената вярва, че още има какво да се направи като облагородяването на сградите например, които са с напукани фасади и потънали в сивота.

Непосредствено до магазинчето за сандвичи разговаряме с продавачка на вестници. От приказка на приказка стигаме отново до дежурния разговор за политика.

Питаме дали е доволна от управлението на Вучич. Жената ни поглежда през вежди и казва: „Не бих казала, зависи за кого- за мен не“. На репликата ни, че навсякъде по магистралата и на мостове виждаме неговия лик и послания „Бъдеще за Сърбия“, жената без думи просто повдига многозначително рамене.