КРАЙ: Денков отряза Радев от участие в срещата на върха на НАТО

Премиерът става шеф на делегацията за пръв от над 10 години

Политика
14:08 - 21 Юни 2023
2817
КРАЙ: Денков отряза Радев от участие в срещата на върха на НАТО

Премиерът Николай Денков, а не президентът Румен Радев ще представлява и води делегацията на България на срещата на върха на НАТО във Вилнюс на 11-12 юли. Това е решил днес Министерският съвет.

От 2012 г. по негласна договорка между правителството и президентството на тези срещи винаги е ходил държавният глава.

Знак, че този път България ще се представлява от премиера обаче даде още снощи вицепремиерът Мария Габриел от Брюксел.

„Мисля, че трябва да бъде отчетено, че в тази ситуация, когато за първи път от две години, след пет избори имаме редовно правителство, което се заявява като евроатлантическо, е редно да се даде на това правителство възможност на форумите от такъв голям формат да го заяви и да бъде водещо“, каза тя пред журналисти.

На срещата във Вилнюс се очаква България да подпише меморандума на ЕС за обща поръчка и доставка на боеприпаси за Украйна. Срещу него обаче е президентът Румен Радев, който веднъж вече отказа да го подпише, докато начело бе служебният му кабинет.

По този повод пък Габриел каза: „Уважавам президентската институция. Всеки има право на свое мнение. Но България сега си има правителство, което много ясно заявява своята позиция“.

В делегация с Денков ще заминат и министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

“Срещата на върха ще се проведе на фона на радикално променената стратегическа среда на сигурност, породена от непровокираната и несправедлива война на Русия срещу Украйна, която е грубо нарушение на установения международен правов ред и удар срещу съществуващата архитектура на сигурност.

Основните резултати от срещата на върха във Вилнюс, свързани с продължаването на политическата и практическа подкрепа на Алианса за Украйна, надграждането на решенията за засилване на сдържащия и отбранителен потенциал на Пакта и приемането на нов ангажимент за инвестиции в отбраната, са приоритет на изпълнителната власт и са в компетенциите на ресорните министри.

Ангажиментите засягат пряко управлението и осъществяването на държавната политика в областта на външната политика и международните отношения, както и в областта на отбраната и общото ръководство на Въоръжените сили”, допълват в мотивите за решението от правителството.