Край на интригата: Лиляна Павлова заминава в Брюксел

Дори сега екс министърката да не влезе в ЕП, Мария Габриел ще й отстъпи мястото през есента, когато пак стане комисар

Политика
14:13 - 28 Май 2019
6412
Край на интригата: Лиляна Павлова заминава в Брюксел

Интригата дали Лиляна Павлова или Андрей Слабаков ще заминат за Страсбург и Брюксел като евродепутати и кой от двамата ще вземе прословутия „седми” мандат на ГЕРБ вече е разрешена, научи ексклузивно Lupa.bg от свои източници. И скандалният актьор, и бившият регионален министър ще седнат в удобните депутатски столове в ЕП.

Разликата обаче е, че мястото на димящия режисьор, който пристана на ВМРО, вече е абсолютно сигурно, тъй като войводите категорично печелят два мандата и това предстои в близките часове официално да бъде обявено от ЦИК.

ГЕРБ няма да има 7 депутати в ЕП, както се смяташе първоначално, а 6. БСП изпраща 5, ДПС – трима, ВМРО – двама и Демократична България – един, макар че мястото на водача Радан Кънев до последно висеше на косъм.

Лиляна Павлова ще влезе в ЕП не сега, а пред есента и това ще стане, когато водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел напусне Европарламента и отстъпи мястото си на седмия, т.е на екс министърката, тъй като Габриел ще продължи да бъде еврокомисар и в следващата Еврокомисия. Разговорите между лидерите на ЕС, сред които е и премиеръг Бойко Борисов, вече започнаха в Брюксел. При положение, че ГЕРБ спечели евровота у нас, а нейното партийно семейство - ЕНП има най-много представители в новия състав на ЕП, е най-логично именно Габриел да получи нов мандат като комисар, разкриха пред Lupa.bg високопоставени източници от управляващата партия. В момента Мария Габриел отговаря за цифровизацията.

Слабаков отива със сигурност в Брюксел, защото има много лични преференции, които го измесват от трето на второ място в листата на ВМРО, водена от Ангел Джамбазки.

В случая ВМРО е облагодетелствана от системата Хеър-Ниймайер, при която водещ е методът на най-големия остатък. Той е благоприятен за малките партии. При този метод първа получава допълнителен мандат партията с най-голям остатък, втора партията със следващия по големина остатък и така, докато се заемат всички неразпределени мандати.

Същевременно бившият министър, отговарящ за Българското председателство на ЕС Лиляна Павлова излезе с благодарствено писмо в социалните мрежи, илюстрирано с надпис "Благодаря" на син фон, като "О" е във формата на сърце.

Благодарствена виртуална картичка от Лиляна Павлова

„Скъпи приятели, независимо от крайното разпределение на мандатите между политическите сили, искам да благодаря на всички български граждани, които упражниха правото си глас в тези важни за Европа и България избори. Благодаря на избирателите на ГЕРБ, че направиха така, че България да не се отклони от пътя си в една по- силна и обединена Европа. Изключително благодарна съм на тези от вас, които ме подкрепиха преференциално. Тези гласове означават много за мен. Тълкувам ги като оценка за моята работа не само по Председателството, но и в годините назад като регионален министър и депутат. Винаги съм се интересувала от мнението на хората, търсила съм това мнение, съобразявала съм се с него и доколкото са ми стигали силите, съм се опитвала да бъда ефективна и полезна - смятам, че това е смисленият начин да се прави политика.
Тази европейска кампания ми показа ясното осъзнаване у всички нас, че Европа, това сме ние. Благодаря на колегите от ГЕРБ от цялата страна, които доказаха, че всичко се преодолява с единство и вяра. Но най-вече благодаря на всички вас за безбройните срещи, споделянето, добрите думи, изричането на проблемите, търсенето на решенията, усмивките, положителната енергия, доверието, куража".