Край на сагата! Столична община поема къщата на Яворов

Кметството ще извърши всички нужни ремонти на сградата

Топ
17:22 - 27 Септември 2019 (обновена)
5394
Край на сагата! Столична община поема къщата на Яворов

Къщата на поета Пейо Яворов вече е собственост на Столична община, съобщиха преди минути от пресслужбата на "Московска"33. Днес, съгласно решение на Столичен общински съвет, Тодор Чобанов - заместник-кмет на София, от името на кметството се е явил на публичната продан за сградата.

Отворена е била единствената оферта - на Столична община и е било прието, че тя е валидна. Предстои процедурата по придобиване от общината да бъде завършена.
Кметството е готово да предприеме и всички необходими действия за извършване на реставрация, тъй като сградата се нуждае от конструктивно укрепване. От години заради смяната на собственици и неуредени финансови отношения, сградата се руши и се нуждае от много спешен основен ремонт.  

В емблематичния дом поетът и любимата му Лора живеят до фаталната вечер, в която тя се самоубива, а поетът ослепява в опит да се простреля. Години наред уникалната сграда се подмята между институции и собственици и това доведе до разрушаването й.

Къщата на Яворов ще се запази и ще остане музей и ново място за литературни четения и изложби.
Още преди година, кметът Йорданка Фандъкова пое грижа да бъде спасена къщата на Яворов, след като беше обявена за продан от частен съдебен изпълнител.

След реституцията на уникалната сграда през 1990-а, тя премина през ръцете на много собственици, докато през 2015-а дойде  последният стопанин - Васил Панчев. Оказа се обаче, че той придобива къщата заедно с огромни задължения и стари ипотеки, което попречи дълго време на държавата да я придобие.

Така нещата стигат до съдебен изпълнител и обявяването на няколко търга, при които обаче купувачи така и не се намериха.  

Лошото състояние на безценната реликва обаче налагаше нещата най-после да бъдат решени и сградата да бъде спешно реставрирана из основи, което сега трябва да бъде направено.

Снимки: Агнес Методиева