Край! След шест декади ерата на ядрената енергия в Германия приключва

Новини
15:40 - 15 Април 2023
1790
Край! След шест декади ерата на ядрената енергия в Германия приключва

След шест десетилетия ерата на ядрената енергия в Германия приключва днес. Последните три реактора ще бъдат изключени от енергийната мрежа на страната. Въпреки това дебатът за ядрената енергетика в Германия продължава.

62 години след пускането в експлоатация на първата търговска ядрена електроцентрала в Германия, днес трите последни останали реактора в Германия ще бъдат изключени от мрежата. Изключването на последната централа се очаква малко преди полунощ. Противниците на ядрената енергия вече празнуват с големи шествия в няколко града.

Въпреки че поетапното спиране е неизбежно, политическият дебат за продължаването на експлоатацията на реакторите все още не е приключил. Министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер се обяви против излизането от ядрената енергетика.

"Ние живеем в ново време и не можем да продължаваме с наратива и лозунгите на 80-те години. Усещаме голямата енергийна криза, имаве нужда от всяка капчица енергия. Дали ще е възобновяеми енергии или ще използваме и атомна енергия – на този етап ние нямаме разумна алтернатива за снабдяване с ток на милиони домакинства. Неразумно и опасно е да спираме производството на ядрен ток сега - и от екологична гледна точка, и от икономическа. Затова трябва да запазим ядрената енергетика – не завинаги, но като свързващ мост до появяването на достатъчно алтернативи".

Според Рикарда Ланг, председател на Зелената партия, постепенното спиране на ядрената енергетика означава и навлизане в ерата на възобновяемите енергии. Тя заяви, че трябва да се ускори темпото на развитие на слънчевата и вятърната енергия, както и на водорода.