Крайната десница не успя да спечели председателски постове в комисии в ЕП

Според основните политически групи тя няма право да иска постове в една институция, която не уважавала

Новини
20:05 - 10 Юли 2019
2380
Крайната десница не успя да спечели председателски постове в комисии в ЕП

Основните политически групи в ЕП попречиха днес на крайната десница да получи влиятелни позиции, лишавайки я от председателските постове на парламентарните комисии, върху които тя имаше претенции, предаде Франс прес.

Групата Идентичност и демокрация, в която попадат депутати от френския Национален сбор и италианската Лига, искаше председателския пост на комисията по земеделие и на тази по юридическите въпроси. Но Европейската народна партия, социалдемократите, либералите от Обнови Европа и Зелените обособиха "санитарен кордон", за да попречат на кандидатите на Идентичност и демокрация.

Французойката Максет Пирбакас от Национален сбор не успя да получи нужните гласове, за да оглави земеделската комисия. С голямо мнозинство бе избран германецът Норберт Линс от ЕНП.

По същия начин французинът Жил Льобрьотон от Национален сбор не получи председателския пост на комисията по юридически въпроси, на който бе избрана британката Луси Нетсинга, член на Обнови Европа. Льобрьотон се оплака, че е имало отказ от демократичните принципи и че петата по големина група в ЕП е трябвало да получи редица отговорни постове в съответствие с електоралната й тежест.

Според основните политически групи в ЕП крайната десница няма право да иска постове в една институция, която не уважавала.