Кралицата и българите в Лондон няма да стигнат до урните

Не бе прието предложението на опозицита на 12-и декември да гласуват и еврограждани

Новини
23:11 - 30 Октомври 2019
1843
Кралицата и българите в Лондон няма да стигнат до урните

Британската кралица и повечето от българите във Великобритания няма да могат да гласуват на едни от най-важните парламентарни избори в най-новата история на страната.

Това стана ясно, след като британският парламент постигна съгласие за предсрочен вот на 12 декември. Не беше прието обаче предложението на опозицията в него да могат да участват и европейски граждани, тъй като гласуването ще е своеобразно допитване каква да е съдбата на Брекзит след поредното му отлагане за 31 януари.

Така до урните ще могат да отидат само притежатели на британски паспорт, каквито няма особено много сред сънародниците ни на Острова. За британската кралица официална забрана няма, но има традиция тя да не гласува, за да бъде политически неутрална.

Вероятно това ще бъдат най-непредвидимите избори във Великобритания не само защото се провеждат за първи път от 1923 г. през декември. Това е необичайно време за англичаните за вот, защото те се готвят за Коледа. Очаква се ниска избирателна активност и нито една от политическите сили да не получи мнозинство, което да ѝ позволи да прокара през британския парламент необходимото законодателство за излизането на страната от ЕС.

Почти сигурно е, че в новия парламент ще намери място Брекзит партията на Найджъл Фараж, който водеше активна кампания срещу българските и румънските имигранти на Острова. Очаква се новата му политическа сила да привлече част от електората на Консервативната партия заради неуспеха ѝ да изведе Великобритания от съюза в продължение на близо 4 г.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова англичаните да използват дадената от ЕС 3-месечна отсрочка за Брекзит по най-добрия начин, тъй като може да е последната.